Annons
Miljön lågt i kurs i partiledartalen
Bild på alla partiledare som pratat i Almedalen under politikerveckan på Gotland.

Den här veckan har partiledare för de åtta riksdagspartierna pratat på scenen i Almedalen under politikerveckan. FOTO: Tove Turesson, Malin Ericsson och Peter Häggbom Norrby, Region Gotland

Analys

Miljön lågt i kurs i partiledartalen

När alla partiledare talat klart från scenen i Almedalen under politikerveckan i Visby står det klart att miljöfrågorna inte står särskilt högt i kurs i årets valrörelse.
Två av partiledarna nämnde inte klimatet över huvud taget och bara tre hade någon längre utläggning kring vilka miljöfrågor de vill prioritera om de får väljarnas röst i valet i september.

Skribent Malin Crona

Partiledarnas tal i Almedalen under ett valår är viktigt för att entusiasmera partiarbetare och partimedlemmar, som ofta är på plats för att lyssna till talen. Men också för att visa väljarna vilka frågor partierna tänker prioritera om de vinner valet i höst.

Och det blev tydligt att det bara var ett fåtal av partierna som tror att klimat och miljö är de frågor som ligger väljarna närmast hjärtat.

Premiärtalade

Först ut av talarna var Ulf Kristersson, den nyaste av partiledarna, som premiärtalade i Almedalen i år.

Precis som i den sista partiledardebatten i riksdagen nämnde han bara klimathotet i förbigående.

”Konkurrensen, globaliseringen, digitaliseringen och klimathotet tar inte paus för att Sverige grälar om migration”, sa han.

Annat blev det när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt klev på scenen nästa dag.

Han pratade inte mindre än sju av sina 32 minuter om klimatet och miljön. Och det var tydligt att han ville värva väljare så väl från Miljöpartiet som från Allianspartierna.

Han snodde Isabella Lövins oro för gulnande gräsmattor i partiledardebatten i riksdagen och Stefan Löfvens tal om miljöengagemanget som en folkrörelse i SVT:s partiledardebatt några veckor tidigare.
– Det är inte konstigt att människor börjar tänka mer på om de lever hållbart. Det är hoppfullt och har blivit en folkrörelse. Men folkrörelsen hotas om folk känner att det de gör är meningslöst och att de egna ansträngningarna inte spelar någon roll.

Hans lösning är klassisk vänsterpolitik där störst krav ska ställas på storföretagen.

– De rikaste tio procenten i världen står för nästan hälften av koldioxidutsläppen. Det är den globala överklassen som måste ändra sin livsstil mest.

Alliansens nya miljöparti

Trots att Liberalerna har seglat upp som Alliansens nya miljöparti i Naturskyddsföreningens granskning av partiernas miljöpolitik valde Jan Björklund att inte nämna klimatfrågan mer än i att vi måste skydda Sveriges EU-medlemskap för att kunna arbeta tillsammans med andra länder för att rädda klimatet.

– Vi behöver samarbeta om klimatet.

Och när Centerpartiets Annie Lööf klev på scenen blev det tydligt att hon ville återta Centerpartiets roll som det gröna allianspartiet.

Hon pratade i nästan fem minuter om klimat och miljö och menar att genom att ge svenska företag rätt förutsättningar kommer de att kunna lösa klimatfrågan smartast.

– Deras gröna idéer är nödvändiga om vi ska lyckas vända utvecklingen. För läget är allvarligt. Det är akut. Klimatutsläppen förändrar världen som den ser ut i dag.

Men att Centerpartiet valde att lansera sitt enda miljöförslag under Almedalsveckan, en utsläppshandel för Östersjön, på en annan dag än partiets officiella dag visar på att de inte vill låta miljöfrågan ta för stor plats i debatten och överskugga partiets andra förslag på integrationsområdet.

Lämnat miljöfrågan till andra partier

Och statsminister Stefan Löfven verkade helt ha lämnat miljöfrågan till andra partier, i hans tal nämndes klimatet bara i en enda mening.

– Låt oss ge förtagen tillgång till utvecklingskapital så de kan leda klimatomställningen och sälja sina lösningar på globala marknader!

När Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gick upp på scenen var det till och med för att tala om att partiet tänker avskaffa så väl flygskatt, som bidrag till elcyklar och naturguider.

Och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson nämnde inte klimatet eller miljön alls.

43 minuter miljö

Med sitt 43 minuter långa tal blev Miljöpartiets Isabella Lövins avslutande tal ett av de absolut längsta.

Det blev också ett tal som i princip uteslutande handlade om klimathotet och andra miljöutmaningar.

Också när hon pratade om den framväxande högerextremismen i Sverige och Europa förde hon klimatfrågan på tal.

– Barnen i flyktinglägren är inte någon annans, de är också våra. Barnen som separeras från sona föräldrar vid gränsen Usa-Mexico är också våra. De som flyr från klimatförändringans konsekvenser är också vi.

Läs Sveriges Naturs texter om talen:

Söndag 1 juli

Ulf Kristersson, Moderaterna 

Måndag 2 juli

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet 

Tisdag 3 juli

Jan Björklund, Liberalerna

Onsdag 4 juli

Annie Lööf, Centerpartiet 

Torsdag 5 juli

Stefan Löfven, Socialdemokraterna 

Fredag 6 juli

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna 

Lördag 7 juli

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna 

Söndag 8 juli 

Isabella Lövin, Miljöpartiet 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons