Munskydd sprider mikroplast i naturen
Tre miljoner i minuten. Så mycket skyddsutrustning används i världen just nu under pandemin. Och en rapport visar att mycket av det hamnar ute i naturen, där det är en fara både för vårt vatten och våra djur.
Ocean Conservancy är en ideell organisation som arbetar för att hålla våra hav rena. De har närmare en miljon volontärer som samlar upp skräp i 70 länder över hela världen. En rapport från organisationen visar att de under andra halvåret 2020 samlade in drygt 107 000 olika typer av skyddsutrustning ute i naturen, till största delen munskydd och en del skyddshandskar.
Stora delar av världen stod då i stort sett stilla och volontärerna hade svårt att komma ut och samla skräp, men trots det är det tre gånger så mycket som samlades in året innan. Organisationen är övertygad om att siffran bara är toppen på ett isberg. Och med tanke på att det förra året såldes tvåhundra gånger så mycket skyddsutrustning som 2019, är det logiskt att tänka sig att mycket mer slängts ovarsamt.
– Problemet med den här utrustningen är dels att den avger mikroplaster när den hamnar i vatten, dels att den är farlig för varelserna både under och över havsytan, konstaterar Britta Baecher som är ansvarig för forskningen om plast i våra hav på Ocean Conservancy.
Ett enda munskydd kan avge över 170 000 bitar mikroplast på ett dygn. För att ge ett jämförande exempel är det en femtedel av vad ett syntetplagg kan avge under tvätt i maskin. När miljontals munskydd sprids i naturen kan skadorna bli stora.
– Det handlar inte bara om föroreningen av vattnet. Munskydden och handskarna kan bli dödsfällor för fiskar och andra djur, berättar Britta Baecher.
Vi vet redan att fisken äter en del av de plastartiklar som hamnar i vattendragen. Nu tillkommer faran med snörena på munskydden, som stryper fåglar när de fastnar i dem.
– Dra alltid av ena sidan av snöret innan du slänger munskyddet. Var dessutom noga med att slänga allt sådant här material i en sluten påse där det finns lock på soptunnan, så att det inte riskerar att flyga iväg ute i naturen, förklarar hon.
Det finns något den som vill hjälpa naturen kan göra. Ocean Conservancy har en app man lätt kan ladda ner, där man registrerar skräp man hittar. Det behöver inte nödvändigtvis vara ute i naturen, utan även på parkeringsplatser eller på stadens gågata.
– All information är viktig för att vi ska kunna förstå var skräpet kommer ifrån och hur vi ska kunna hantera problemet. Alla är en del av lösningen här och den som vill hjälpa till är alltid välkommen! säger Britta Baecher.
Appen heter Clean Swell och går att ladda ner för alla telefoner. Där registrerar man vilket typ av skräp man hittar och var.
Läs mer om mikroplast:
Växande sopberg i pandemins spårDet snöar plast i Arktis
Plastigt sällskap på utflykten