Mytomspunnen trollslända nu kartlagd
2012 rapporterades rekordmånga exemplar av tundratrollsländan i norra Sverige. Men klimatförändringar kan ge den rödlistade arten ovälkommen konkurrens.
TUNDRATROLLSLÄNDAN är mytomspunnen bland skådarna. Den finns bara på ett fåtal otillgängliga arktiska miljöer dit man måste vandra genom myrmarker, platser där vädret är nyckfullt. Dessutom är flygtiden kort.
I somras reste en grupp internationella forskare och amatörer till norra Sverige för att bättre förstå artens villkor och utbredning. Klimatförändringen innebär flera utmaningar.
– Det är inte varmare temperatur i sig som är problemet, utan följderna. Andra arter som den inte kan konkurrera med kommer in söderifrån och livsmiljöerna förändras, säger Magnus Billqvist som ledde exkursionen och har följt arten varje sommar sedan 2010.
På minst en finländsk fyndplats har den större och kraftigare metalltrollsländan tagit över, men än så länge har den inte setts på de svenska. Palsmyrarna (kullar av torv med iskärna) där många trollsländor hittats kommer att smälta och miljöer kan växa igen.
Arten sågs första gången i Sverige på 90-talet, i Tavvavuoma, ett område med palsmyrar och hög biologisk mångfald som är aktuellt som nationalpark, ungefär fem mil från stora vägen mellan Vittangi och Karesuando.
– Arten finns också i Finland, Norge, Kanada och Ryssland, men eftersom så få sett den utövar den en särskild lockelse, säger Magnus Billqvist som var med 2012 när den exploderade i antal i Tavvavuoma.
– Tyvärr var myggplågan värre då än någonsin och vi kunde bara stanna några timmar. Men det kan ha varit tusentals trollsländor som flög.
Årets exkursion samlade ett 30-tal deltagare och hölls i samband med en internationell trollsländekonferens arrangerad av Naturskyddsföreningen i Skåne och Trollsländeföreningen. Totalt deltog över 100 forskare och amatörer från 24 länder.