Annons
Naturkompaniet sponsrar vandringsleder
Personer som vandrar i en skog

Större intresse för vandring har ökat behovet av underhåll: Lisa Löwenborg

Naturkompaniet sponsrar vandringsleder

Ökat intresse för vandring och bristande underhåll sliter hårt på svenska vandringsleder. Därför ger nu Naturkompaniet 3,5 miljoner kronor till tolv leder för upprustning och reparation.

Som Sveriges Natur rapporterat om har regeringens stöd till naturvård minskat vilket lett till att till exempel underhåll av vandringsleder och reparation av eller nyanläggning av friluftsanläggningar prioriterats bort. Samtidigt har intresset för vandring ökat de senaste åren och slitaget på vandringslederna blivit större.

Butikskedjan Naturkompaniet går nu in med 3,5 miljoner kronor för att sponsra tolv vandringsleder runt om i Sverige. Pengarna kommer från kedjans initiativ Naturbonusen, som sedan 2011 stöttat natur- och miljöprojekt med pengar från försäljning genom kundklubben 365.

– Det är otroligt kul att fler vill upptäcka vår fina svenska natur, samtidigt ställer det krav på bättre underhåll av våra mest populära vandringsleder. Därför känns det självklart att ge årets Naturbonus till några av de projekt som är i störst behov av resurser, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet, i ett pressmeddelande.

Läs också: Naturvårdsverket brister i arbetet med naturvård

Läs också: Vandra med gröna steg i sommar

Tolv vandringsleder får stöd

De tolv leder som får ta del av pengarna är Bohusleden, Gästrikeleden, Höga Kusten-leden, Isälvsleden, Kroppefjällsleden, Skåneleden, Smålandsleden, Solanderleden, S:t Olavsleden, Sörmlandsleden, Upplandsleden och Östgötaleden. Pengarna ska bland annat användas för att fixa förslitningar som trasiga spänger, ledmarkeringar och vindskydd för att fler ska ha möjlighet att besöka vandringslederna.

I ett mejl till Sveriges Natur har bland annat Länsstyrelsen i Skåne län beskrivit hur mindre offentliga medel för naturvård gör att restaurering av friluftsanläggningar måste sättas på vänt. ”Det blir i princip inga nya rastplatser, leder eller toaletter. Vi stängde ett tiotal toaletter under 2023, dessa öppnas inte igen”, rapporterade länsstyrelsen.

Läs också: Fem lätta fjällvandringar

Välkommet bidrag i Skåne

Torbjörn Lingöy är koordinator för stiftelsen Skånska landskap som tar hand om flera vandringsleder i Skåne. Han välkomnar stödet från Naturkompaniet.

– Vi har ju drabbats hårt av oväder under vintern, vilket har ställt till det. Framför allt för lederna utefter kusterna, som Verkaån, i Haväng på Österlen. Där har vattnet stigit i åarna och träden fallit som plockepinn. Så det här stödet är oerhört välkommet, säger han till Sveriges Natur.

Neddragningar på skötsel

Torbjörn Lingöy bekräftar att det indirekt har blivit neddragningar på skötsel och vård av de leder som drabbats av vinterstormarna. Kommunerna har fått minskade resurser och är i behov av extra anslag, så Naturkompaniets stöd kommer väl till pass, säger han.

– Vi kommer att återställa befintlig led och där det behövs, dra om vissa sträckor för att på så sätt klimatsäkra Skåneleden.

I Naturkompaniets pressmeddelande säger också Sörmlandsledens ordförande, Kurt Högström, att bidraget kommer möjliggöra upprustning rastplatser, spänger, broar och vindskydd.

Läs också: Vandring bortom stegräknaren

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X