Naturskyddsföreningen behöver omorganisera
Naturskyddsföreningen behöver genomföra kraftiga besparingar och planerar för omorganisation under 2025. Föreningens styrelse vill uppnå budgetbalans och personal kommer att behöva sägas upp. Än så länge är det oklart hur många tjänster som påverkas.
Naturskyddsföreningens riksstyrelse beslutade i helgen, 23-24 november, om nästa års budget. Föreningen kommer att behöva spara 12 miljoner kronor till år 2026.
Styrelsen antog en budget som går med förlust med 20,1 miljoner kronor, men beslutade också att föreningen behöver ha en budget i balans senast 2030. Kanslichef Måns Lagerlöf meddelade personalen om kraftiga besparingar redan vid ett informationsmöte den 18 november.
Han flaggade då för kommande varsel, men ville inte föregripa styrelsens beslut.
Styrelsen fattar beslut om budget
– Vi väntar också som sagt fortfarande på besked från Sida. Men eftersom vi i arbetet med budget 2025 redan minskat omkostnaderna ganska rejält så kommer ytterligare besparing innebära minskning av personal, alltså uppsägningar. Ni kommer få mer information om omfattningen av besparingen efter styrelsens möte förhoppningsvis redan nästa måndag, sade Måns Lagerlöf vid mötet den 18 november.
En vecka senare förtydligade han att de planerade besparingarna kommer leda till varsel i januari 2025.
– Det är en lång process i flera steg innan vi kommer landa i hur många tjänster vi behöver skära ner och hur många medarbetare som kommer bli direkt berörda, sade han till all personal vid kontoren i Stockholm och Göteborg.
Varsel i januari 2025
Naturskyddsföreningens ledning kommer kalla till förhandlingar i början av januari. Då meddelas också antalet tjänster som påverkas av varslet. För att försöka minska antalet personer som kan behöva sägas upp ska föreningen se över sina omkostnader och söka nya intäkter.
I en kommentar till Sveriges Natur skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall:
”Riksstyrelsen har tagit beslut om besparingar då intäkterna på totalen minskar. Föreningens insamling går fortsatt bra och ökar, men inte i samma takt som före lågkonjunktur och högt inflationstryck. Detta i kombination med minskande statliga anslag gör att vi ser att det är nödvändigt att minska utgifterna. Det kommer leda till en omorganisation, men tack vare stödet från våra 200 000 medlemmar kommer vi fortsätta ha ett starkt rikskansli som opinionsbildar och driver våra frågor med kraft..”
Minskat stöd från Sida
Liksom flera andra organisationer i civilsamhället väntar Naturskyddsföreningen även på besked från biståndsmyndigheten Sida om hur mycket pengar föreningen kan söka för sina internationella projekt för perioden 2025-2029. Mycket pekar på att finansieringen från Sida kraftigt kommer att minska från de cirka 71,6 miljoner kronor per år som föreningen får från Sida i dag.
Det står redan klart att egeninsatsen för de internationella projekt som finansieras av Sida höjs från 10 till 15 procent, vilket kommer att öka kostnaderna för föreningen. Kanslichef Måns Lagerlöf uppskattar att de ökade kostnaderna kan bli omkring 4,5 miljoner kronor per år från och med 2026.
Mindre stöd från andra myndigheter
Utöver neddragningar från Sida finns det risk för att Naturskyddsföreningen får minskad finansiering från Naturvårdsverket. Sedan tidigare står det klart att stödet från Konsumentverket försvinner. Därutöver skriver föreningens marknadsavdelning ner prognosen för årliga ökningar av insamlade medel, från 10 miljoner till 7-8 miljoner kronor per år.
Rättelse: Naturskyddsföreningens finansiering per år enligt nuvarande avtal med Sida är i snitt 71,6 miljoner kronor, inte 75 miljoner som tidigare angivits.