Naturskyddsföreningen sågar klimatbudget

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Naturskyddsföreningen sågar klimatbudget

Regeringens satsningar på klimat och miljö i den kommande budgeten döms ut som otillräckliga av Naturskyddsföreningen. Ambitionsnivån är alldeles för låg, säger föreningens ordförande Beatrice Rindevall.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari presenterade tisdagen den 6 september regeringens klimatsatsningar i den kommande budgetpropositionen för 2024.

Satsningarna innehöll bland annat ett anslag till investeringsstödet klimatklivet på 5,3 miljarder kronor de kommande tre åren, vilket innefattar bland annat utbyggd laddinfrastruktur och utökad produktion av biogas. Dessa satsningar är dock lägre än tidigare år, enligt Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall. 

– Jag tycker att satsningarna som presenteras är i linje med tidigare budgetar, med alldeles för låg eller till och med lägre ambitionsnivå än tidigare. Satsningarna på klimatklivet är till exempel lägre än för 2022. Det är inte ett tecken på att regeringen tar klimatfrågan på allvar.   

Nybilsatsning

En skrotningspremie på äldre bilar för att främja elektrifiering ska också införas. Denna ska uppgå till totalt 250 miljoner kronor per mellan år 2024 och 2025. Inte rätt satsning, konstaterar Beatrice Rindevall . 

– Att satsa på att människor ska köpa nya bilar genom till exempel en skrotbilspremie är helt fel väg att gå. Vi behöver i stället underlätta för människor att välja bort bilen helt till fördel för kollektivtrafik och cykel. 

Inga klara besked om etappmål

Klimat- och miljöministern sade vidare att klimatmålet med netto-nollutsläpp fram till 2045 ligger fast, men hon kunde inte ge något klart besked på om etappmålet för 2030 kommer att nås. För att nå dit krävs utsläppsminskningar på 63 procent jämfört med 1990 års nivåer. 

Läs också: Protester mot klimatmöte

– Klimat- och miljöministern borde kunna ge tydliga besked här. Vi måste få ner utsläppen i närtid, vi kan inte vänta till år 2045, säger Beatrice Rindevall. 

Ökade anslag till våtmarker

Regeringen ökar även satsningarna på att återställa våtmarker med totalt 765 miljoner kronor fram till 2030. Samtidigt har bara en bråkdel av regeringens tidigare avsatta satsningar på bland annat återställande av våtmarker kommit till användning, som Sveriges Natur tidigare har rapporterat om.

Tidigare satsningar på våtmarker har också visat sig vara en chimär, vilket bland andra tidningen Altinget visade i en granskning från 2022. Pengar som hade öronmärkts för våtmarker visade sig ha tagits från anslag till skydd för värdefull natur.   

– Satsningarna på våtmarkerna är inte tillräckliga, med tidigare års satsningar har det inte hänt tillräckligt mycket och samma sak gäller här, säger Beatrice Rindevall om årets satsning.

Läs också Sveriges Naturs intervju med Romina Pourmokhtari från tidigare i år.  

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X