Naturskyddsföreningen slutar ge ut årets bok
Efter 115 år lägger Naturskyddsföreningen ner den årliga utgivningen av sin årsbok. Anledningen är vikande försäljning. Enligt marknadschef Andreas Drufva har böckerna de senaste åren gått från intäktsbringande projekt till förlustaffärer.
År 1909 kom för första gången Sveriges Natur ut. Det var då ingen tidskrift, utan en årsbok utgiven av Naturskyddsföreningen som bildades samma år. Först 44 år senare, 1943, inleddes utgivningen av en ren tidskrift parallellt med en årsbok med samma namn.
Årsboken var från början en ambitiös årsskrift med fokus på naturvård och miljö. Med tiden vidgades innehållet till att även lika ambitiöst ta upp ämnen som hållbarhet, konsumtion, klimat och energi.
Styrelsen har beslutat om nedläggning
I mångt och mycket kan årets bok, Våtmarker av journalisten och Sveriges Natur-medarbetaren Anna Froster, sägas vara en återgång till äldre årgångar av årsskriften med fokus just på naturvård. Samtidigt har Naturskyddsföreningens styrelse under hösten beslutat att lägga ner utgivningen av årsboken.
– Riksstyrelsen har tagit beslut om att inte ge ut Årets bok 2025 på grund av ekonomiska skäl. Den har producerats sedan 1909 och många medlemmar har hela samlingen, så det var inget lätt beslut, men tyvärr har de senaste årens försäljning inte kunnat motivera resurserna som används för att göra den, säger Beatrice Rindevall, Naturskyddsföreningens ordförande till Sveriges Natur.
Läs också: Naturskyddsföreningen behöver omorganisera
Årsboken gjordes länge av Sveriges Natur
Fram till och med 2009 låg produktionen av årsboken på tidningen Sveriges Naturs redaktion, där tidningens chefredaktör också var projektledare för utgivningen av boken. I samband med att Naturskyddsföreningen fyllde 100 år 2009 togs utgivningen över av föreningens marknadsavdelning. Tidningens medarbetare, bland annat nuvarande redaktör Mats Hellmark, fortsatte att medverka i flera böcker.
”Föreningen behöver vara rädd om givarnas pengar”
Naturskyddsföreningens marknadschef Andreas Drufva motiverar den stoppade utgivningen med att det är tuffa ekonomiska tider och att försäljningen av de senaste årens böcker har varit vikande. Naturskyddsföreningens guide till hållbart liv, av journalisten och tillika Sveriges Natur-medarbetaren Johanna Stål, som kom ut 2018 sålde i mer än 40 000 exemplar och gav 1 miljon kronor i överskott. Årets bok 2023, Viktigt på riktigt, av Therese Lindgren, gick med förlust.
Läs också: Stor osäkerhet kring Naturskyddsföreningens biståndsverksamhet
– I tuffa ekonomiska tider behöver föreningen vara rädd om givarnas pengar. Vi behöver också prioritera hur vi använder kansliets resurser. Årets bok har varit ett roligt, men resurskrävande projekt, både kostnadsmässigt och räknat i arbetstimmar, säger Andreas Drufva.