Annons

Barnen Rufelt med natursnoksväskor på utflykt i Skurup. Foto: Johan Rufelt

Natursnokarna fyller 30

I 30 år har barn och deras vuxna kunnat utforska naturen tillsammans med föreningens familjeverksamhet Natursnokarna. I år fyller verksamheten jämnt och firas på olika sätt under året.

År 1991 hölls ett medlemsmöte i Saltsjöbadens lokala Naturskyddsföreningskrets, vilket skulle bli startpunkten för Natursnokarna. Charlie Wijnbladh, en av grundarna och dåvarande ordförande för kretsen, berättar att det inte fanns någon aktiv barn- och ungdomsgrupp, som Fältbiologerna, inom lokalföreningen på den tiden.

Charlie Wijnbladh var med och grundade Natursnokarna 1991.

– En idé om att vi kanske kunde ordna aktiviteter för barn ledda av vuxna kom upp, så vi hade en träff för nya medlemmar och uppmuntrade dem till att ta med sina barn. Då kom en mamma med sin son, och vi gjorde ett försök med dem och sonens klasskompisar, säger Charlie Wijnbladh.

Det rullade igång lite långsamt med några aktiviteter men snart var barnverksamheten etablerad. Det var inte förrän något år senare som konceptet svängde och Natursnokarna blev en familjeverksamhet. Charlie Wijnbladh berättar om en snokträff i Erstaviken, Stockholm, där de lade ut fiskenät och lärde barnen om olika arter som de lyckades fånga.

– Föräldrarna var där för att se till så att barnen kom på plats, men efteråt kom en av dem fram och sade att aktiviteten var jätteintressant och att de ju inte heller hade kunskap om det som berättades och gjordes. Där föddes faktiskt idén om att göra någonting för barn och vuxna tillsammans.

När Gunnel Hedman, föreningens dåvarande natur- och miljöchef, hörde om Natursnokarna inspirerades hon och tog verksamheten till riksnivå för att den skulle utvecklas och startas i fler av landets lokalföreningar.

Natursnokarnas logotyp. Illustration: Gunilla Guldbrand

30 år senare är konceptet sig likt. Någonting som framhävs inom verksamheten är att träffarna är för ”barn och deras vuxna”, vilket inte behöver betyda föräldrar utan lika gärna kan vara en morfar, faster eller granne.

Ludvig Rufelt snokar i naturen. Foto: Johan Rufelt

I dag finns 55 grupper runt om i Sverige. Några som länge varit aktiva natursnokar är familjen Rufelt i Skurup, som med Trelleborgsgruppen bland annat tittat på huggormar i Smyge och besökt en fågelstation i Falsterbo.

– Att få göra saker tillsammans uppskattar vi väldigt mycket, och för barnens del vill jag att naturen ska vara en självklar källa till kunskap, äventyr och utforskande, säger pappa Johan.

Han förklarar att barnen är vetgiriga och har följdfrågor om vad de hittar eller inte hittar under träffarna.

– Det är roligt att få vara ute och utforska naturen, säger Ludvig, 8.

– Jag tycker samma, instämmer Oskar, 5.

Blåmes på natursnoksträff. Foto: Johan Rufelt

Familjen har varit med i Natursnokarna i ungefär sju år, och Johan berättar att aktiviteterna brukar vara fantastiskt uppstyrda och välorganiserade.

– Det är bara att ta med sig luppen och en termos.

För att fira 30-årsjubileet kommer grupperna runt om i Sverige bland annat uppmuntras till att bygga snoktårtor – högar med pinnar, löv och gräsklipp som snokar kan lägga sina ägg i.

– Numera finns inte lika många gödselstackar och komposter som förr där snokar kan lägga ägg, och sådana här högar kan underlätta för dem samtidigt som de är roliga för barnen att bygga, säger Eva Lindberg, verksamhetsutvecklare för Natursnokarna.

Snokens utbredning sträcker sig inte över hela Sverige, men Eva Lindberg förklarar att högarna fungerar lika bra för många andra djur. Bland annat igelkottar kan också ha svårt att hitta boningar och gynnas av Natursnokarnas jubileumshögar.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X