Annons
Nu ska palmoljans framtid avgöras

Indonesiskt palmoljeplantage. Palmoljans framtid i biodiesel står just nu på spel i EU. FOTO: Getty Images

Palmoljans framtid i tanken - del 1

Nu ska palmoljans framtid avgöras

Förändringar av EU:s stödregler kan stänga dörren för världens vanligaste biobränsleråvara att ta plats i europeiska fordon framöver. Men det är också möjligt att reglerna öppnar för fördubblad import. Den 1 februari ska förslaget som kan avgöra framtiden presenteras. Sveriges Natur granskar i en artikelserie vilka intressen som strider om den omstridda oljans framtid i biobränsle. DEL 1.

Från krav på förbud och utfasning, via hot om handelsstrider i världshandelsorganisationen, har striden om palmoljans framtid i EU:s bränsletankar nu kommit till nästa anhalt. Frågan som ställs är denna gång: Finns det palmolja som inte bidrar till avskogning och undanträngning av annan användning av mark?

LÄS MER: Del 2 – Oro för sämre palmolja om EU stoppar importen

LÄS MER: Del 3 – Jag ringer tjänstemännen minst en gång i veckan”

Det är nämligen utifrån den frågeställningen som EU-kommissionen just nu håller på att ta fram ett förslag på vilka biobränslen som ska kunna få stöd i EU i framtiden.

– Resultatet kan bli alltifrån att allt förbjuds, till att situationen fortsätter som den ser ut idag. Det är därför ett superviktigt beslut som ska tas, säger Stephanie Searle vid International Council for Clean Transport, ICCT, till Sveriges Natur.

Biobränslemarknaden i EU har växt dramatiskt de senaste 20 åren, men den har också dragits med flera kontroverser. Den ökade efterfrågan har länkats ihop med regnskogsskövling och svält genom att den tränger undan matproduktion.

LÄS MER: Palmolja – snart på en mack nära dig

Tidigare var det främst etanol från Brasilien som toppade agendan. Nu är det palmoljan till biodiesel, från främst Indonesien och Malaysia. Efter omfattande påtryckningsarbete fick miljöorganisationer med sig EU-parlamentet på en förbudslinje. Men efter förhandlingar med de andra lagstiftarna och varningar från jurister vid Kommissionen blev beslutet i det nya förnybartdirektivet istället ett annat.

LÄS MER: Ny EU-politik ska fasa ut den sämsta palmoljan

Så, hur är det då med sakfrågan – finns det palmolja som klarar miljökraven som ställts upp i det uppdaterade förnybartdirektivet? Utifrån det forskningsunderlag som finns, kan läget vid en första anblick verka klart.

– Det finns ett tydligt stöd för att dagens palmoljeproduktion driver på avskogning, säger Stephanie Searle vid ICCT.

För de som befinner sig lokalt i Indonesien, som tillsammans med Malaysia står för runt 80 procent av palmoljeproduktionen, är bilden också klar.

– Det finns ingen bra palmoljeproduktion här. Producenter tar mark från de lokala invånarna, ibland med stöd av myndigheterna, och skövlar skog som vårdats i decennier. De hotar och dödar ibland de som protesterar och lämnar sedan marken skövlad efter att de är klara, trots kraven på att återställa den, säger Yuyun Harmono från Walhi, den indonesiska medlemsorganisationen i internationella Jordens Vänner, till Sveriges Natur.

Läs mer: Hundratals Sydostasiatiska civilsamhällesorganisationer uppmanade i veckans ett brev kommissionen att stoppa palmoljeimporten.

Men hos producenterna och lokala myndigheter är perspektivet annorlunda. De pekar på att det finns ett skogsskövlingsstopp och menar att de nyplanteringar som ändå sker på tidigare skogsmark antingen har fått igenom ett undantag, beslutats innan stoppet införts, eller görs illegalt av småodlare.

– Nu pekar alla på palmoljan och säger att den är så förfärlig, och därför ställs det krav på att den ska förbjudas eller få så höga krav på sig att den fasas ut, säger Togar Sitanggang från Indonesiens palmoljeproducentorganisation till Sveriges Natur och fortsätter:
– Men vad görs åt de andra grödorna, vem gör något åt sojabönorna i Brasilien som råvara till bränsle?

Togar Sitanggang menar också att palmoljeproducenterna, om några, har visat att de ständigt förbättrar sig, bland annat genom arbetet med att höja miljöinsatserna inom RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil.
– Om det bara hade varit en standard så hade det inte varit svårt att nå den. Men problemet är ju att kraven ständigt höjs typ var femte år. Det innebär hela tiden mer jobb för oss.
Varför är det då värt att fortsätta arbeta för att nå upp till kraven?
– Dels är det såklart bra att höja hållbarhetsstandarden. Dels betalar det sig fortfarande. Men snart är det inte värt att göra insatserna, för kostnaderna blir för höga.

EU-kommissionen har till uppdrag att ta fram en rapport som beskriver läget och ett förslag till detaljerat regelverk innan den 1:e februari. Hur det går för dem är svårt att säga, men trots farhågor att de inte ska hinna klart i tid säger kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen att de gör vad de kan för att nå målsättningen.
– Kommissionen arbetar nu för att tillgodose de andra lagstiftarnas begäran, de tekniska elementen undersöks och vidareutvecklas på teknisk nivå, säger hon till Sveriges Natur, och tackar nej till att svara på ytterligare följdfrågor.

Vad tycker du? Diskutera på Sveriges Naturs Facebooksida.

Sveriges Natur granskar palmoljan

HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt

Alliansen försöker skjuta upp stopp för palmoljeprodukt i biodiesel

SD avgör palmoljestriden

Riksdagen röstade för stopp av palmolja i biodiesel

Finland bromsar palmoljestopp

Statsstöd till palmolja splittrar Alliansen

Miljarder i skattelättnad för produkt från palmolja

Åkessons attack mot palmoljan en bricka i SD:s spel om bensinen

Regeringskaos kan ge fortsatta miljarder till palmoljeprodukt 

Certifierad palmolja tränger undan djungeln

Stopp för miljardstöd till palmoljeprodukt

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons