Annons
Nu stängs fabriken med kvicksilver i Stenungsund

Inovyns anläggning för tillverkning av klor och lut i Stenungsund släppt ut kilovis med kvicksilver i luft och i vatten. Foto: Lasse Andrée

Nu stängs fabriken med kvicksilver i Stenungsund

Sveriges Natur har i ett antal tidigare artiklar granskat företaget Inovyn som släpper ut stora mängder kvicksilver i vattnet utanför Stenungsund på västkusten. Nu meddelar företaget i ett pressmeddelande att de stänger anläggningen.

Skribent Malin Crona

Kvicksilver är förbjudet att använda i Sverige sedan år 2009. Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna och kan skada det centrala nervsystemet. Barn och foster är särskilt känsliga.

Företaget Inovyn i Stenungsund på den svenska västkusten har i många år använt kvicksilver för att tillverka klor.

Företaget släppte ut mest kvicksilver av alla företag i Sverige år 2017.

Inte klar

Redan 2009 fick företaget tillstånd att bygga en ny anläggning, för att tillverka klor utan att använda kvicksilver.

Men anläggningen har inte blivit klar. Förklaringarna från företagets sida har varierat. Brist på byggarbetare har varit en. Arbetet med en stor företagsaffär en annan.

En av ägarna bakom företaget är en av Storbritanniens rikaste män, James Arthur Ratcliffe, som ligger på plats 78 på ekonomisajten Forbes lista över världens miljardärer. Han äger två tredjedelar av den globala kemijätten Ineos som äger Inovyn.

Sveriges Natur har tidigare granskat hur en miss från Kemikalieinspektionen ledde till att Inovyn av misstag fick fortsätta använda kvicksilver.

Försökt fördröja

Vi har också avslöjat hur företaget försökt fördröja stängningen genom överklaganden.

Men nu backar företagsledningen. I ett pressmeddelande skriver de att fabriken som använder kvicksilver i tillverkningen av klor stänger från och med i går, det vill säga den 13 maj 2018.

Den nya anläggningen som inte använder klor ska tas i bruk under sommaren.

UPPDATERING 18 maj:

Den 17 maj meddelade Mark- och miljödomstolen i Vänersborg att den avslår Inovyns överklagande om att få fortsätta använda kvicksilver. Inovyn kan överklaga domen fram till den 7 juni 2018. Inovyn har ännu inte svarat på om de tänker överklaga domen.

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X