Annons
Ny märkning för ekologiskt skogsbruk

Exempel på hållbart skogsbruk enligt Ekoskogs kriterier (Göteborgs stads skogar): avverkning av utvalda träd som nått lönsam ålder och dimension. Omgivande unga träd lämnas för fortsatt utveckling. Foto: Xavier de Maupeou.

Ny märkning för ekologiskt skogsbruk

Föreningen Ekoskog har tagit fram kriterier för en ny märkning av ekologiskt hållbart skogsbruk. Man har redan börjat utbilda skogsägare och planerare.

Med sin nya certifiering vill den ideella föreningen Ekoskog verka för ett hållbart skogsbruk som gynnar artmångfald och minskar klimatpåverkan jämfört med dagens trakthyggesbruk. Föreningen vill också se ett skogsbruk som ger bättre förutsättningar för friluftsliv.

− Det här ligger helt rätt i tiden, den nya certifieringen synkar med EU och marknaden. Det finns ett stort intresse från skogsägarnas sida, säger Karin Åström, ordförande i Ekoskog och tidigare vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Läs också: På kurs mot hållbart skogsbruk

Skog som tål klimatet

− Våra kriterier utgår från att skogen ska vara ett fungerande ekosystem, säger Ekoskogs ordförande Karin Åström. Foto: Håkan Lindgren

Föreningen Ekoskog hoppas även kunna bidra till att skapa skogar som tål framtidens klimat bättre.

− Skogar som inte brinner upp eller utsätts för sådana insektsangrepp att stora värden försvinner. Vi vill bidra till att säkerställa en produktionsbas för svensk skogsnäring, säger Karin Åström.

Ekologiskt skogsbruk sker utan hyggen och med naturlig föryngring. Skogarna ska ha variation i trädens ålder, mer död ved och bara naturligt förekommande trädarter.

I den standard som Ekoskog tagit fram lyfter föreningen fram flera studier som visar att modellen är överlägsen det dominerande trakthyggesbruket när det gäller möjligheter till mångbruk och produktion av andra ekosystemtjänster än virke.

Föreningen har registrerat varumärket Ecoforestry för både varor och tjänster från ekologiskt brukade skogar inom EU. Enligt föreningen finns ett intresse för den här typen av kvalitetsvirke från företag inom såväl byggsektorn som möbeltillverkare.

Läs också: Ny rapport efterlyser mer naturnära skogsbruk

Utgår från referensskogar

Eftersom förutsättningarna för skogsbruk ser olika ut på olika håll kommer märkningen bland annat att utgå från lokala referensskogar som har hög nivå av naturlighet, eller är på väg mot det.

− Våra kriterier utgår från att skogen ska vara ett fungerande ekosystem. De ska ange en riktning mot ökad naturlighet, men det är en långsiktig process, säger Karin Åström.

Kunskapsuppbyggnad är en viktig förutsättning. Under tre år har föreningen fått pengar från Skogsstyrelsen och EU för att utbilda planerare och skogsägare. Experter på naturnära skogsbruk som Martin Jentzen och Xavier de Maupeou d’Ablieges leder kurserna.

Läs också: Brist på vettigt virke och papper

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X