Ny rapport efterlyser mer naturnära skogsbruk
Ge skogsägarna betalt för ekosystemtjänster och inför en avverkningsavgift som främjar naturnära skogsbruk. Det är två av många förslag i en rapport om uthålligt skogsbruk som Naturskyddsföreningen lanserar i dag.
Rapporten Låt skogen leva målar upp en akut kris för skogens biologiska mångfald. Mer än hälften av Sveriges skogar är yngre än 60 år, och större arealer av skyddsvärda skogar avverkas varje år än vad som skyddas. Enligt Naturvårdsverkets senaste utvärdering av miljömålet Levande skogar går utvecklingen åt fel håll.
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl anser att skogspolitiken har hamnat i ett låst läge och därför vill föreningen komma med konkreta förslag på lösningar.
− Den sortens monokulturer som dominerar skogslandskapet i dag är väldigt känsliga för klimatförändringarnas konsekvenser, som torka och nya sjukdomar. Vi behöver friska motståndskraftiga ekosystem för att hantera både klimat och biologisk mångfald. På sikt kommer det att gynna även ekonomin.
Hon betonar att det inte handlar om en lösning utan en palett av olika förslag som passar för olika markägare och olika platser.
− Det är en balansgång, att hitta en nivå där vi kan bevara biologisk mångfald och lagra koldioxid samtidigt som vi får skogsråvara för att ersätta fossila material. En nyckel är att inte frigöra så stora mängder kol från marken som stora kalhyggen innebär, säger Johanna Sandahl.
Stick i stäv med skogsindustrin
Den nya rapporten föreslår ett mindre intensivt skogsbruk, vilket går stick i stäv med vad skogsindustrin anser behövs för att klara klimatmålen. Men Johanna Sandahl betonar att vi står inför två utmaningar som är tätt sammanflätade: klimatkrisen och krisen för den biologiska mångfalden.
− Det hade varit väldigt behändigt om det var så enkelt att vi bara kunde intensifiera skogsbruket och fokusera på enbart klimatet, men i förlängningen skjuter vi oss själva i foten om vi förstör resiliensen i våra ekosystem.
För att ge skogsägarna incitament att skapa motståndskraftiga, mångfaldsrika och klimatsmarta skogar föreslår Naturskyddsföreningen ett system som liknar Vattenkraftens Miljöfond. Översatt till skogsbruk skulle det kunna innebära att den som avverkar betalar en avgift och att pengarna omfördelas utifrån hur stora naturvärden och ekosystemtjänster markägarna skapar. Exempelvis skulle den som låter sin skog stå orörd få betalt för tjänsten ”kollagring”.
Historiskt har miljörörelsen ofta varit skeptisk till att betona skogens roll som kolsänka, men vi är i ett nytt läge, enligt Johanna Sandahl.
− Nu har det gått så långt att det inte räcker med att ”bara” sluta använda fossila bränslen, vi måste också öka upptaget. FN:s klimatpanel är väldigt tydlig – mest effektiv kollagring får vi genom att stärka de naturliga ekosystemen, som hav och skog.