Nya fiskekvoter: ”en katastrof för Östersjön”
I veckan beslutade EU om nya fiskekvoter för Östersjön nästa år. Trots larm om att fiskebestånden är nära kollaps kommer dubbelt så stora fiskekvoter av sill och strömming att tillåtas. Naturskyddsföreningen beskriver beslutet som en katastrof.
Forskare har i flera år varnat för att fiskekvoterna behöver begränsas kraftigt för att bestånden inte ska kollapsa. Trots det landade EU:s ministerråd tisdagen den 22 oktober i att kraftigt öka fiskekvoterna för sill och strömming i centrala Östersjön. Sverige var emot en ökning av kvoterna, men fick inte sin vilja igenom.
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall säger att beslutet kan innebära slutet för unika bestånd.
– Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är, säger hon i ett pressmeddelande.
Fiskepolitiken en het fråga
Fiskepolitiken i EU har länge varit en het fråga länge. Tidigare i år gjorde EU-kommissionen en helomvändning där den gick från att föreslå ett fiskestopp av strömming i EU till att i stället vilja luckra upp skyddet mot överfiske. Sverige har varit emot att öka kvoterna av sill- och strömmingsfiske.
Läs mer: Snabbspår för EU:s fiskepolitik röstas ner
Läs också: Mysteriet i Rigabukten
Världsnaturfonden WWF beskriver beslutet som ett misslyckande från Sveriges sida.
– Vi har ju sett hur det gått för Östersjöns torsk. Ska vi nu hantera strömmingen på samma sätt. Beslutet visar att man inte tagit hänsyn till vare sig kustfisket eller enskilda genetiska strömmingsbestånd. Nu riskerar man att utarma, eller till och med fiska slut på, vissa bestånd, säger Inger Näslund i ett pressuttalande.
Läs också: Kollaps för torsken i Östersjön
Vill se en förflyttning av trålgränsen
– Det gäller nu för regeringen samt Havs- och vattenmyndigheten att snabbt flytta ut trålgränsen som man lovat. Det kan vara den sista chansen för att rädda flera av bestånden just nu, säger Inger Näslund.
Läs mer: Trålgränsen i Östersjön flyttas ut 12 sjömil
Läs också: Storskalig trålning innanför trålgränsen
Naturskyddsföreningen vill se insatser från Sverige
– Regeringen tog ett viktigt steg när den beslutade att driva en bättre linje än innan i ministerrådet, men det misslyckades. Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare bjudit in de andra Östersjöländerna för att prata om fisket i Östersjön. Nu är det viktigt att Sverige omgående samlar Östersjöländerna för gemensamma insatser, både för att rädda vårt döende innanhav och för att säkra att fiskbestånden inte körs i botten, innan det är för sent, säger Beatrice Rindevall.