Annons
Nya IPCC-rapporten – ”Värre än vi trott”

Permafrost och glaciärer smälter snabbare än man tidigare trott. FOTO: Getty Images

Nya IPCC-rapporten – ”Värre än vi trott”

I dag presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin specialrapport om effekterna på havet och jordens istäckta delar i en varmare värld. Och resultatet är oroväckande.
– Det är värre än vi trott, säger Tom Arnbom, havsexpert vid WWF.

Skribent Emma Ugge

Den nya specialrapporten som IPCC idag presenterade bygger på över 7 000 artiklar från fler än 100 ledande klimatforskare världen över. Det är den hittills mest omfattande bedömningen av hur allvarliga konsekvenser ett varmare klimat har på våra hav, kuster, polarområden och höga bergsområden. Och det är en minst sagt alarmerande prognos. Tom Arnbom, havsexpert på WWF, menar att rapporten talar klarspråk och borde räcka som underlag för att ändra hela nationers tanke – och aktionsmönster.

– Det är värre än vi trott. Förändringarna sker snabbare än förväntat. Vi står nu inför ett vägval: vill vi kunna leva ungefär som vi tidigare gjort, eller vill vi leva i en värld med problematisk matförsörjning, dålig tillgång till dricksvatten och energi och miljarder klimatflyktingar?

LÄS MER: IPCC-rapport om smältande isar ger ökat tryck till klimatförhandlingarna

Stigande havsnivå tvingar miljontals på flykt

Havsnivån kan fram till år 2100 stiga upp mot en meter om den globala uppvärmningen når över 3 °C, vilket är dit den nuvarande globala politiken väntas ta oss. Det kommer att resultera i att miljontals människor från världens kustområden kommer tvingas flytta. Och det kommer inte som en chock att klimatförändringarna påverkar havsnivåerna. Det som däremot är nytt är att nivåhöjningen uppmäts till 3,6 millimeter årligen, vilket är dubbelt som snabbt som tidigare. Och takten förväntas att accelerera. Klimatkrisen är en havskris.

Alla kommer påverkas

Öppna havsområden, Arktis, Antarktis och höga bergsområden är för många människor platser långt borta. Men hela jordens befolkning, både direkt och indirekt, kommer att påverkas av de stora förändringarna på dessa platser. Rapporten trycker på att vårt väder och vårt klimat, tillgången till mat och vatten, energi, handel, transport, rekreation och turism, vår hälsa och vårt välmående, vår kultur och identitet, kommer påverkas av det här.

Dessutom beräknas det att upp till 90 procent av världens korallrev kommer försvinna, även om den globala uppvärmningen begränsas till det överenskomna målet på 1,5 ° C, siffror som redovisats i tidigare IPCC-rapporter.

LÄS MER: Korallblekning slår ut korallrev jorden runt

Smältande permafrost skapar stor oro

Rapporten åskådliggör inte bara klimatförändringarna i världens hav utan fokuserar även på kryosfären, det vill säga den frusna delen av jorden. Temperaturen i områden med permafrost har ökat till rekordhöga nivåer från 1980- talet, något som skapar stark oro hos forskare. När permafrosten tinar frigörs den kraftiga växthusgasen metan. IPCC- rapporten varnar om att det kommer innebära att runt 1600 gigaton växthusgaser frigörs, vilket motsvarar nästan dubbelt så mycket kol som för närvarande finns i atmosfären. Än så länge förstörs merparten av våra metanutsläpp uppe i stratosfären av kväveoxider vilket innebär att vi ännu inte märkt den totala effekten av dessa utsläpp. Men när nedbrytningen inte är i balans med tillskotten väntar förödande effekter på klimatet, som en påskyndad uppvärmning.

LÄS MER: Smältande jordar påverkar klimatet mer än man trott

Utvecklingen kan bromsas

Om utsläppen av koldioxid reduceras i linje med överenskommelsen som slöts i Paris 2015 kan de värsta konsekvenserna undvikas. Nu hoppas forskare världen över att denna konkreta och konsekventa rapport ska skicka tydliga signaler till världens beslutsfattare om brådskande beslut.

– Jag hoppas att rapporten får genomslag så att beslutsfattare förstår hur viktigt det faktiskt är. Det måste hända något. Vi kan inte påverka vad som händer fram till 2050, det är liksom försent. Däremot kan vi påverka vad som händer därefter. Rapporten är tydlig och alarmerade, mer borde inte behövas för att människor ska börja agera. Det är liksom nu eller aldrig, menar Tom Arnbom, WWF.

LÄS IPCC:S RAPPORT: The Ocean and Cryosphere in a Changing Climate

Skribent Emma Ugge
Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons