Annons
Nya klimatskildringar på Tempo filmfestival
Man på glaciär

Dokumentärfilmen Into the ice berättar om klimatforskning på Grönland. Foto: Lars H Ostenfeld

Nya klimatskildringar på Tempo filmfestival

Just nu pågår Tempo dokumentärfestival i Stockholm. Flera av årets filmer behandlar människans relation till miljön i tider av starka klimatförändringar.

Att ge en ny vinkel på klimatförändringar i film är inte alltid lätt, men i årets dokumentärfestival ger sig några filmer på att försöka gestalta klimatet ur en ny, originell synpunkt. På listan av dokumentärer som visas finns bland andra The Visitors och Into the Ice.

The Visitors (premiär 8 mars) är en tjeckisk film av regissören Veronika Lišková som skildrar antropologen Zdenka som flyttar med sin familj till Svalbard för att studera hur livet ovanför Polcirkeln påverkas av klimatförändringar, turism, invandring och kommers. Vad som börjar som ett porträtt av en sällsynt och häpnadsväckande miljö i möte med en framtid härjad av klimatförändringar vänds till ett porträtt av en miljö där migrationen möts av motstånd från den norska lokalpolitiken.

Läs mer: Svalbard i fokus för global förändring

En annan miljöskildring som också tar plats i is- och snölandskap är den danska äventyrsfilmen Into the Ice (premiär 9 mars). Där får man följa tre av världens främsta glaciologer när de försöker ta sig in i hjärtat av Grönlands smältande glaciärer.

Forskarna vill få fram avgörande data som kan avslöja isens hemligheter. Frågorna de försöker besvara är: hur snabbt smälter isen och hur snabbt stiger haven? Men framför allt: hur lång tid har vi kvar för att vända utvecklingen?

Film om miljögifter

En film som anspelar på miljötemat är den svenska filmen Keno city – The Wild Gold som utspelar sig i 2000-talets vilda västern i Kanada. Där det lilla antalet invånare hanterar sin osämja samtidigt som de försöker hantera miljögifterna från gruvnäringen.

Dokumentärfestivalen innefattar även ett seminarieprogram, där bland annat forskningsprojektet “Elsa” presenteras. Elsa är en ny klimatkalkylator för svensk filmbransch som tagits fram i samarbete mellan Stockholms konstnärliga högskola (SKH) och Kungliga tekniska högskolan (KTH). Den ska ge användaren en överblick av hur mycket koldioxidutsläpp en filmproduktion har.

Årets filmfestival pågår 6-12 mars i Stockholm. Efter pandemin är Tempo en hybridfestival, så hela programmet går att se digitalt, via Draken Film. Läs mer på Tempofestivalens hemsida.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X