Olja kvar i naturen efter Marco Polos utsläpp
Det har gått ett år sedan olyckan där passagerarfartyget Marco Polo gick på grund och släppte ut stora mängder olja i Pukaviksbukten i Blekinge. Saneringen pågår fortfarande och sanerarna hittar än i dag oljerester i naturen.
Den 22 oktober 2023 gick Marco Polo ur kurs, därefter gick fartyget på grund två gånger och blev sedan stående i havet söder om Karlshamn. Grundstötningarna ledde till stora skador på fartyget och omkring 50 ton tjockolja läckte ut i havet.
Insatsen för att sanera området har varit massiv och med undantag för några veckors uppehåll under vinter och högsommar har sanerare arbetat hela året för att få bort så mycket som möjligt av oljeresterna.
Fortfarande olja på fågelöar och sandvallar
Ett år efter olyckan finns det fortfarande olja kvar i havet och den omgivande naturen, berättar Andreas Jezek som är saneringsledare vid Sölvesborgs kommun.
– Just nu fokuserar vi på att sanera sandvallarna och fågelöarna och vi fortsätter tyvärr att hitta olja. Eftersom det är fågelskyddsområde här så är fågelöarna extra prioriterade. De här miljöerna är jätteviktiga för fågellivet, säger han.
Nu handlar det om att samla upp olja som fastnat på stenar och ansamlats i sand och grus. Avfallet består därför av en blandning av olja och annat material.
I det akuta skedet efter olyckan var läget ett annat. Då var stora delar av Pukaviksbuktens kustlinje svart av olja. Bilder på oljeskadade fåglar spreds i media och den tjocka oljan låg som ett trögflytande täcke över vatten, klippor och växtlighet.
– Det var begravningsstämning här. Det kändes som att vi aldrig mer skulle få se Pukaviksbukten i ett någotsånär friskt skick igen, säger Andreas Jezek.
Sedan dess har mycket hänt. Vid första anblick är konsekvenserna av utsläppet inte lika uppenbara, men om man lyfter på stenar och gräver i sanden blir oljeresterna synliga.
Höststormarna kan leda till mer olja på land
– Det händer fortfarande att sanerarna får ihop 40 – 50 kilo avfall på en dag, men det kan hända att vi har ett helt annat läge när höststormarna kommer i gång. Det är mycket möjligt att det blåser in mer olja då, säger Andreas Jezek.
Hur länge saneringsarbetet ska pågå är oklart, men det kommer pausas under vintern. Om det ska fortsätta avgörs sedan till våren.