Annons
På en vecka har 22 av 30 vargar skjutits i Sverige
Varg står på sten i skog.

Vargjakten inleddes den 2 januari (bilden föreställer en inhägnad varg i Norge). Foto: Getty Images.

På en vecka har 22 av 30 vargar skjutits i Sverige

För en vecka sedan inleddes årets vargjakt som pågår i fem revir som längst till 15 februari. Totalt får 30 vargar skjutas. Sveriges Natur ringde Isak Isaksson, biolog och sakkunnig på Naturskyddsföreningen, för att höra vad föreningen tycker om vargjakten.

Hur många vargar har skjutits?

– 22 av 30 hittills. Det betyder att tre av fem vargfamiljer har skjutits bort. Jakt pågår fortfarande i två revir, Salungen i Värmland och Mjuggsjön i Örebro län.

Regeringen vill att 30 vargar ska skjutas under årets jakt, vad tänker du om det?

– Det tycker vi på Naturskyddsföreningen är fel. Vargen är starkt hotad, den är fridlyst och den har ett skydd i EU:s art- och habitatdirektiv men är också svårt inavlad. Den är nästan lika nära släkt som om helsyskon skulle få barn. Jakt av den här omfattningen kan försvaga vargstammen på ett skadligt sätt, eftersom genetisk variation försvinner med de fällda individerna. Det är ett skolboksexempel på hur man inte ska förvalta en hotad art.

Läs också: Vargen får sämre skydd

Varför har vi vargjakt i Sverige?

– Licensjakt på varg motiveras ofta med att minska tätheten av vargrevir och förebygga skador på tamdjur. Men det är viktigt att ifrågasätta dessa argument, särskilt med tanke på att skadorna på tamdjur är relativt små. Dessutom är vargstammen i Sverige liten, med endast cirka 375 djur, vilket gör att varje individ är viktig för artens överlevnad.

Läs också: Majoritet vill halvera vargbeståndet

Lantbruksminister Peter Kullgren säger att vargen är ett hot mot exempelvis livsmedelsproduktion, stämmer inte det?

– Vargen dödar eller skadar cirka 300–500 får per år, vilket är en mycket liten andel av den totala fårpopulationen på närmare en halv miljon djur. Det är knappast något hot mot Sveriges livsmedelsproduktion. Vi tror att det är möjligt att både värna om våra rovdjur och ha ett öppet landskap med betande djur. Det är viktigt att vi hittar en balans där både rovdjur och tamdjur kan samexistera.

Fungerar rovdjursavisande stängsel? 

– Ja, rovdjursavvisande stängsel och andra skyddsåtgärder har visat sig vara mycket effektiva för att minska angrepp på tamdjur. Genom att investera i dessa lösningar kan vi skydda våra tamdjur samtidigt som vi bevarar en livskraftig vargpopulation. De består oftast av elstängsel med hög spänning och är konstruerade för att förhindra att rovdjur tar sig igenom. Även om initialkostnaden kan vara hög så finns det bidrag att söka. Stängslen erbjuder en långsiktig och hållbar lösning.

Läs också: Frivillig stängsling skyddar fåren
Läs mer: Färre älgar kan öka vargarnas påverkan

Vilken roll spelar vargen i den svenska naturen? 
– Vargen spelar en viktig roll i ekosystemet som toppredator. Den hjälper till att reglera populationerna av växtätare som hjortar och älgar, vilket förhindrar överbetning. Vargen påverkar också bytesdjurens beteende, vilket också minskar betesskador och främjar biologisk mångfald. Dessutom lämnar vargen slaktrester som blir föda för andra rovdjur och asätare, såsom järv, björn, räv och rovfåglar.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X