![Fröpåsar på björk](/app/uploads/2025/02/gettyimages-926573812.jpg)
Pollen från till exempel björk kan komma tidigare än vanligt i år. Foto: Getty images
Prognos: lång pollensäsong med mycket björk
Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen för 2025 tyder bland annat på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare.
Våren närmar sig och därmed också pollensäsongen. För vissa innebär de kommande månaderna en ren plåga. I och med klimatförändringarna så blir pollensäsongerna längre och några buskar och träd har redan börjat avge pollen.
Åslög Dahl är forskare inom botanik och ekologi på Göteborgs universitet. Sveriges Natur ringde henne för att få veta mer om hur årets pollensäsong förväntas se ut.
Läs också: Det våras för längre pollensäsonger
Hur tror du att årets pollensäsong kommer att bli?
– På grund av att vintern har varit ganska mild så förväntar jag mig att säsongen startar tidigt i år, men det är svårt att säga exakt när.
På senare tid har det inte hört till ovanligheterna att hasselbusken börjat släppa pollen så tidigt som under december månad. Hur ser det ut i år?
– Vissa hasselbuskar har redan börjat släppa pollen, men det varierar bland olika buskar. Nyligen såg jag en hasselbuske som redan var överblommad. Även vissa gråalar har börjat sprida pollen, säger Åslög Dahl.
Hur skiljer sig den kommande säsongen från förra året?
– Förra året hade vi en ovanligt kall vinter, vilket sker ungefär en gång per decennium. Denna vinter är mildare vilket gör att vårblommande buskar och träd börjar sprida pollen tidigare och därför får vi en längre pollensäsong.
På vilka fler sätt påverkar klimatförändringarna pollensäsongen?
– Som sagt innebär varmare vintrar längre säsonger för pollen. Om klimatförändringarna fortsätter kan vi få in nya pollenslag från växter som tidigare inte trivdes i vårt klimat. Vissa växter kan också börja producera mer pollen.
Hur förväntas halterna se ut från björken?
– Jag kan säga att det väntas bli mycket björkpollen i år. Man kommer känna av det i stort sett hela Sverige förutom i fjällen kan jag tänka mig.
I fjol var det lägre halter av björkpollen då träden återhämtade sig efter rekordåret 2023. Hur kommer det sig att halterna skiljer sig från år till år?
– Det beror på trädets egenskaper. Björken har en tvåårscykel, vilket innebär att den behöver två år på sig att bilda sina hängen där pollenet finns. Ett år när det finns mycket hängen orkar trädet inte bilda lika många inför nästkommande år.
Blomningen för björken brukar vanligtvis inledas under den senare hälften av april men om klimatet fortsätter hålla sig milt kan allergiker börja känna av björkpollen redan i mars.
Hur ser prognoserna ut för gräspollen?
– Det är för tidigt att säga något exakt om gräspollen, men om klimatet fortsätter vara milt kan det leda till en mer intensiv pollensäsong. Hur kraftig säsongen blir beror på temperatur och fuktighet i mars och april. Gräspollen kan spridas över en längre period beroende på hur många strån som bildas tidigt på våren.
Vilka gräsarter påverkar allergiker mest?
– Gräsallergiker i Sverige reagerar på nästan alla gräsarter, eftersom många tillhör samma underfamilj och innehåller liknande allergener. Vissa grässorter, som hundäxing och engelskt rajgräs, producerar särskilt mycket pollen och kan därför påverka allergiker mer.