Protester mot klimatmöte – mål hotas

Näringslivet stod i fokus för det möte energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) regering arrangerade. Foto: Anna Ljungström

Protester mot klimatmöte – mål hotas

Regeringens näringslivstäta klimatmöte kantades av demonstrationer. Inne på mötet gav ministrarna få svar om hur utsläppen ska minska i närtid, utan öppnar istället upp för att ändra klimatmål till 2030.

Under fredagen den 16 juni gick regeringens klimatmöte av stapeln. Det var en halvdag med fyra panelsamtal med näringslivsrepresentanter.

Drygt hälften av de knappt 300 deltagarna kom från företagsvärlden. Upplägget har dels fått kritik för att inte spegla allvaret i klimatkrisen, dels för miljöorganisationer eller klimatforskare inte involveras.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén var en av dem som kritiserade bristen på miljöorganisationer inne i salen.

– Det har varit viktigt för oss att framföra att inte fler har bjudits in. Vi har framfört att vi hoppas på rundabordsamtal även för civilsamhället och att det krävs tuffare åtgärder i klimathandlingsplanen. Vi hade gärna sett ett annan typ av möte, säger hon till Sveriges Natur.

Under mötet dominerade näringslivsperspektivet och i panelsamtalen rådde konsensus om det mesta. Statsminister Ulf Kristersson talade om att klimatomställningen har två hjältar: EU och näringslivet.

Ett exempel som återkom är fossilfritt stål, där aktörer som SSAB och H2 Green Steel satsar på ny slags framställning av stål.

– Jag tycker det är bra att man bjuder in till dialog. Man hade kunnat bjuda in ännu bredare, men jag tycker det har varit många bra inspel från publiken idag och på scenen har det varit en väldigt konstruktiv anda, säger Lina Håkansdotter från H2 Green Steel om representationen under mötet.

Utanför mötet höll demonstranter upp skyltar om greenwashing, otillräckliga mål och tillväxtkritik. Foto: Anna Ljungström

2030-målet ska ses över

Samtidigt hördes inget från regeringens håll om nya, konkreta förslag för hur utsläppen ska minska i närtid. Den förda politiken, med bland annat borttagen reduktionsplikt och stoppad reformering av reseavdraget, pekar tvärtemot på att svenska utsläpp kommer att öka rejält.

– Man pratar om åtgärder som redan är beslutade. Inom transportsektorn där jag forskar har regeringen tagit bort de styrmedel som har lett till utsläppsminskningar historiskt. Där ser vi utifrån prognosen att utsläppen lär öka de senaste åren, så jag skulle vilja se att man tar ett omtag, säger Frances Sprei, professor på Chalmers.

Flera som Sveriges Natur talar med är oroliga för att regeringen nu öppnar upp för att skrota det viktiga klimatmålet till 2030, om att transportsektorns utsläpp ska minska med 70 procent.

Att regeringen planerar att ”se över de nationella klimatmålen” bekräftas också när Sveriges Natur frågar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Det sker med hänvisning till EU:s uppdaterade klimatpolitik, något som bland annat Dagens Nyheter rapporterat om.

– Vi kommer behöva titta på hur vi ska utforma våra nationella mål, och det kommer vi återkomma till framöver, säger ministern.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tycker att EU:s nya klimatpolitik kan vara skäl att ändra Sveriges nationella klimatmål. Foto: Anna Ljungström

Sedan ifjol finns ett förslag från Miljömålsberedningen med alla partier om ett nytt särskilt mål för konsumtionsbaserade utsläpp, färdigt att läggas fram. När Sveriges Natur frågar ministern kan inte hon inte svara på vad som händer med konsumtionsmålet.

Det är mycket prat om näringslivet och produktionssidan, behövs det inte mer från fler delar av samhället för att minska utsläppen?

– Jag och regeringen ser att vi har en bättringspotential i att från politikens sida prata med de som berörs av besluten vi fattar, säger Romina Pourmokhtari till Sveriges Natur.

”Katastrof”

På plats i den 27-gradiga hettan utanför mötet samlades frustrerade aktivister och organisationer för demonstration. Tobias Larsson, ordförande för Fältbiologerna, anser att det är anmärkningsvärt att inga unga fick komma på mötet.

– Det finns många ungdomar som länge haft klimat som viktigaste fråga. Jag är genuint rädd för att viktiga perspektiv glöms bort när vi inte bjuds in.

Erika Bjureby från Greenpeace har låga förhoppningar om den klimathandlingsplan som regeringen enlig lag är tvungna att presentera till hösten.

– Jag tror att den kommer att bli katastrof. Vi ser redan tecken på vad regeringen har för planer, och utsläppen har redan börjat öka. De la ner miljödepartementet och gör det billigare att släppa ut, så vi ser inga tecken på att det går åt rätt håll.

Naturskyddsföreningen oroliga

Tanken var att även Naturskyddsföreningen skulle tala på demonstrationen. Arrangören Fridays for Future (FFF) ändrade sig dock efter att Naturskyddsföreningen skrivit under en debattartikel i DN tillsammans med flera andra aktörer, bland annat från näringslivet. FFF tycker att Sverige ska ha skarpare utsläppsmål än de som debattartikeln handlar om.

FFF vill inte lämna någon kommentar om saken, men Karin Lexén försäkrar Sveriges Natur om att läget är lugnt från båda håll. Anledningen till Naturskyddsföreningens medverkan i debattartikeln är de ändringar i klimatmålen som regeringen talar om.

– Just nu är vi jätteoroliga för att regeringen kommer dribbla bort 2030-målet, eftersom det är så uppenbart att man har problem med att nå upp till dem. Det är därför väldigt bra att vi är en mycket stor grupp på DN Debatt som trycker på för att man inte ska släppa de mål som ligger. Sen tycker Naturskyddsföreningen att man borde gå längre än så, men i det här fallet var det en möjlighet för oss som skulle vara med på mötet att säga att Sverige inte får backa ännu mer.

*Artikeln har tillfogats en rättelse. 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X