Regeringen anmäls till EU för bristande klimatplan
Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna anser att den svenska regeringens klimatpolitik bryter mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler organisationerna regeringen till EU-kommissionen. ”Politiken är ansvarslös”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.
Naturskyddsföreningen och föreningen Miljöjuristerna vänder sig till EU-kommissionen med en anmälan där de förklarar hur Sveriges nationella energi- och klimatplanen strider mot kraven från EU-rätten.
”Anmäler regeringens destruktiva politik”
– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Den svenska anmälan sker i samverkan med andra miljöorganisationer i andra EU-länder som också anmäler regeringarna i sina respektive länder.
Läs också: Klimatpolitiska rådet ger regeringen skarp kritik
Läs också: Försvarar dem som försvarar
”Det är katastrofalt”
– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, säger Ida Edling från Miljöjuristerna i pressmeddelandet.
Regeringen har själv varit med och förhandlat fram den nationella energi- och klimatplanen. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommenterar anmälan till EU-kommissionen i ett inslag i SVT.
– Jag tror att om Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna och alla som engagerar sig i klimatfrågorna fokuserade lika mycket på vad man skulle vilja se i stället så ser jag verkligen fram emot att läsa det de skickat till EU-kommissionen. Men om poängen endast är att klaga på att det inte är bra nog, så vet vi ju alla att klimatfrågan inte är löst än. Även i Sverige har vi utmaningar som vi behöver lösa framöver och ju det vi arbetar med, säger hon i inslaget.
Sverige kan få betala böter
I anmälan utvecklar Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna hur de menar att klimatplanen strider mot kraven i EU-rätten. EU-kommissionen kommer nu att följa upp om Sverige lever upp till EU:s klimatmål.
Om EU-kommissionen anser att den svenska klimatplanen strider mot EU:s lagstiftning kan kommissionen inleda en rättsprocess mot Sverige. Om Sverige skulle fällas riskerar staten att tvingas vidta åtgärder för att korrigera klimatplanen eller betala höga böter.