Riksdagen sa ja till att be regeringen utreda utökad licensjakt på varg
Riksdagen beslutade i går att uppmana regeringen att utreda om det finns någon möjlighet till ökad licensjakt på varg. Oenigheten mellan partierna var stor men den kristdemokratiska motionen röstades igenom. Det är dock tveksamt om regeringen kommer att följa riksdagens uppmaning.
I torsdags förra veckan debatterade riksdagen ett förslag om att utöka licensjakten på varg, framfört i en motion av den kristdemokratiska riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson.
Beslut hann dock inte fattas så det dröjde till sent på eftermiddagen i går, onsdag, innan riksdagen satte ned foten.
LÄS MER: Hetsig debatt i riksdagen om licensjakt på varg
Kristdemokraterna, Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade ja, vilket gav en majoritet för motionen. Kjell-Arne Ottossons argument är bland annat att vi bör se den skandinaviska vargstammen som en enhet, för att därmed kunna ha ett lägre antal vargar totalt. I motionen hänvisar han till en beräkning från forskningsprojektet Skandulv som säger att vargstammen teoretiskt skulle kunna överleva på en så låg nivå som 100 djur.
− Det är absurt, säger Oscar Alarik som är jurist på Naturskyddsföreningen. Forskarna har själva skrivit att dessa beräkningar förutsätter att den svenska vargstammen inte har några genetiska problem – vilket den har. Hela riksdagsbeslutet bygger alltså på en ren missuppfattning. Regeringen bör ha det i åtanke efter riksdagens tillkännagivande, menar han.
LÄS MER: Riksdagen väntas föreslå ökad licensjakt på varg
Överleva långsiktigt
Enligt tidigare riksdagsbeslut ska Naturvårdsverket besluta om hur vargstammen ska förvaltas för att överleva långsiktigt. De ansåg inte att det fanns utrymme för att tillåta licensjakt i år.
− Vargstammen är liten, isolerad och känslig, och det är därför Naturvårdsverket har stoppat licensjakten under två år, säger Oscar Alarik.
Rent praktiskt blir det förmodligen inga konsekvenser av beslutet. Även om regeringen skulle besluta sig för att gå vidare med frågan skulle det vara svårt att få EU-kommissionen att släppa igenom det, tror Oscar Alarik.