Annons
Röster om nya miljöministern: ”Höga förväntningar”

Sveriges nya regering. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Röster om nya miljöministern: ”Höga förväntningar”

Experter och miljöorganisationer kommenterar nya miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari och nedläggningen av Miljödepartementet.

Regeringsförklaringen från nytillträdde statsminister Ulf Kristersson bjöd på flera överraskningar. Miljödepartementet, som funnits sedan 1987, läggs ned. Miljö och klimat kommer framöver hanteras på det nya Klimat- och näringslivsdepartementet, under ledning av energi- och näringsminister Ebba Busch. Ytterst ansvarig för miljöfrågorna blir Romina Pourmokhtari, Sveriges nya miljö- och klimatminister.

Sveriges Natur har frågat några organisationer och tyckare vad de anser om nedläggningen av departementet och det nya ledarskapet.

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen:

– Mitt intryck av Romina är att hon är en miljöengagerad person, vilket förstås är positivt, för att inte säga nödvändigt, i det här sammanhanget. Våra förväntningar är väldigt höga, vilket också hänger hop med att L som parti i våra enkäter inför valet uttryckt att de stöder många av Naturskyddföreningens förslag. Beslutet att lägga ner Miljödepartementet signalerar en nedprioritering av frågorna som traditionellt finns på ett miljödepartement. Miljödepartementets ansvarsområden är vår tids ödesfrågor, de borde vara överordnade.

Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och författare till boken ”Miljöpolitik för moderater”:

– Romina är en bra person som har goda möjligheter att styra klimat- och miljöpolitik mot fungerande åtgärder. Jag tycker att det var ett hoppfullt fokus i regeringsförklaringen med fossilfri energi, företagande som miljörörelse och utökat trålförbud för att värna fisket i Östersjön, även om jag inte tror på klimatinvesteringar utomlands som en särskilt effektiv åtgärd.

LÄS MER: Romina Pourmokhtari blir ny miljö- och klimatminister

Anders Wijkman, ordförande Romklubben:

– Den här regeringen tycks excellera i att utse ministrar som inte har den erfarenhet som de ska ha, vilket är mycket allvarligt i den komplexa värld vi lever i. Jag som har jobbat med energi- och klimatfrågor i 40 år vet att man måste kunna saker på djupet. Jag undrar hur man tänkt när man gör Ebba Busch till energiminister och en 26-åring som jag aldrig har hört talas om till miljö- och klimatminister.

Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace:

– Nedläggningen av miljödepartementet är en katastrof. Det visar tydligt hur lågt miljö- och klimatfrågor står på agendan. Tidöavtalet är förödande för klimatet och kommer inte leda till att Sverige når våra nationella och internationella åtaganden som Parisavtalet. Vi kommer att framföra våra synpunkter till den tillträdande miljöministern och hoppas att vi kan ha en dialog om detta.

Gustaf Lind, generalsekreterare WWF:

– Jag vill gratulera Romina Pourmokhtari som blir klimat- och miljöminister. Det är en av de viktigaste posterna för att säkerställa att Sverige lever upp till Parisavtalet och räddar den biologiska mångfalden. Men det är oroväckande att den nya regeringen väljer att ta bort Miljödepartementet och inordna miljö- och klimatfrågorna under andra frågor. Vi oroar oss över att frågorna nu kommer nedprioriteras. En nyhet är att den nya regeringen kommer att gå fram med att flytta trålgränsen. Bra besked!

Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor:

– För första gången sedan 1987 finns det inget miljödepartement i Sverige. Det går inte att få en tydligare beskrivning av hur lågt den här regeringen värderar miljö och klimat. Vad gäller Romina Pourmokhtari har jag ett gott intryck av hennes förmåga att driva frågor tidigare inom LUF. Min förhoppning är att Romina förstår detta tapp av Miljödepartementet och verkligen lyssnar in alla samhällssektorer för att skapa en miljö- och klimatstrategi baserad på vetenskap och inget annat.

Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker BalticWaters2030

– Romina Pourmokhtari har ett hårt jobb framför sig, fördelen är att hon är väldigt orädd. Jag tror hon kan vara en tuff förhandlare, frågan är om hennes hjärta klappar tillräckligt för miljö- och klimatfrågor. Förhoppningsvis kan förändringarna med departementen innebära att miljö- och klimathänsyn kommer öka i näringslivspolitiken, men det kan snarare betyda att de nedprioriteras om det uppstår målkonflikter.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X