Sällsynt avställning av reaktor i Forsmark
Bild på kärnkraftverket i Forsmark.

Två av tre reaktorer är avställda i Forsmark just nu. Foto: Vattenfall.

Sällsynt avställning av reaktor i Forsmark

Två av Forsmarks tre reaktorer står stilla. En på grund av sprickor och nu senast en för att den inte behövs. Forsmark 2 är inte lönsam just nu.

Kärnreaktorn Forsmark 2 är avställd i kallt läge sedan söndagen den 20 oktober. Att återstarta en reaktor tar två till tre dygn från det att beslut fattas. Innan den ställdes av hade den gått på halvfart i ett par dagar.

Att reaktorer drar ner på effekten förekommer då och då, särskilt på sommaren. Då kan man ganska snabbt öka effekten igen om det behövs, men att ställa av en reaktor helt är däremot något nytt.

När elpriset är så lågt att det inte täcker kostnaden för uranbränsle och avfall så minskar man produktionen. I takt med att vind- och solkraft byggs ut, i Sverige och våra grannländer, blir det allt vanligare.

Låg elförbrukning i Sverige

Elförbrukningen i Sverige var 2023 den lägsta sedan 1990. Den har inte ökat mycket under 2024. I Stockholmsområdet föll elpriset från 69 öre första halvåret 2023 till 50 öre första halvåret 2024. Antalet timmar med negativa priser ökade från 96 till 220, enligt Energiföretagen.

Det är svårt för alla kraftproducenter att tjäna pengar när priserna faller. Men vattenkraften kan lätt dra ner på sin effekt och spara vatten i dammarna för att använda när priset stiger igen.

Vind och sol har nästan inga rörliga kostnader så där tjänar man just inget på att stänga av och en del kan inte ens styras på det viset. Genom handel med ursprungsgarantier kan de till och med gå ihop kostnadsmässigt även om elpriset är negativt.

Dyrare med uran

Kärnkraften har däremot kostnader för uranbränsle och avfall, kostnader som man slipper om man producerar mindre el. Uranpriset har stigit kraftigt sedan 2022, och även avfallskostnaden har gått upp.

Vattenfall svarar inte på frågor om ekonomi, men 2023 var självkostnadspriset för el från Forsmark cirka 26 öre, enligt energiprofessor Tomas Kåberger på Chalmers. De timmar priset är lägre än så förlorar Vattenfall pengar.

Men det går inte att sänka effekt hur som helst. En färsk rapport om fransk kärnkraft, från energikonsultfirman Kpler, visar att mycket upp- och nedgångar i effekt på olika sätt sliter på reaktorer. Det kan ha bidragit till att fransk kärnkraft hade en rekordlåg produktion 2022, vilket ledde till att man tvingades importera el.

Läs mer: ”Kärnkraften kan inte hämta sig”
Läs också: Möjlig svensk reaktor plågad av förseningar

Den låga franska kärnkraftsproduktionen bidrog till höga elpriser i hela Europa 2022. Och då är franska reaktorer tekniskt specialanpassade för att sänka effekten.

Forsmark 3 stängd på grund av sprickor

– Det är svårare för oss. Vi strävar efter att köra på full effekt och vi är rädda om våra reaktorer, säger Johanna Blavier, presschef på Forsmark.

Hon hävdar att säkerheten inte påverkas av upp- och nedgång i effekt. Vanligtvis brukar man sänka effekt till neråt hälften för två reaktorer, men det var inte möjligt denna gång eftersom Forsmark 3 är stängd av andra skäl och Forsmark 1 håller på att köras in för högre effekt och därmed är ”fredad”, enligt Johanna Blavier.

Läs mer: Upp till bevis för tre gånger mer kärnkraft

Forsmark 3 är stängd från 1 september till 16 december på grund av sprickor i turbinskovlarna. Även kärnkraftverket Olkiluoto i Finland är nedreglerat.

Olkiluoto är Forsmarks närmaste kärnkraftsgranne. En elkabel under Östersjön förbinder de båda verken. Den nya reaktorn Olkiluoto 3 har gått på ungefär 65 procent av full effekt den senaste veckan.

Uppdatering måndag 28 oktober:
Reaktor 2 startade med vissa problem om under fredagen den 25 oktober. Måndag morgon den 28 oktober gick reaktorn på 75 procent av full effekt. 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X