Skidförbunden fortsätter med bly och flour
Det blir ytterligare en säsong med fluorvalla och blykulor i skidsporten. Detta sedan det står klart att skidskyttet får dispens för bly och att ett förbud av fluor får vänta ett år till.
I augusti 2022 blev det svenska skidlandslagets vallachef Petter Myhlback glad. Det sade han till SVT Sport efter att Internationella skidförbundet meddelat att ett totalförbud av fluorvalla får vänta till 2023.
Glädjen gick stick i stäv med det besked som Svenska skidförbundets verksamhetschef Anna Ottosson gav Sveriges Natur i november 2019. Hon välkomnade då att Internationella skidförbundet meddelat att fluorvalla skulle förbjudas till säsongen 2020/2021.
Förbudet skulle gynna inte bara miljö och hälsa, utan också göra skidsporten mer tillgänglig eftersom fluorvallorna är dyra och kunskapskrävande, ansåg hon.
”Viktig fråga”
Förbudet har sedan dess skjutits upp två gånger. Framför allt på grund av att det är svårt att hindra fusk.
– Det handlar om man kan testa om folk verkligen följer reglementet eller inte. Det finns en stor risk att man utnyttjar detta, säger Ola Söderholm, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet.
Han säger att målsättningen är att fluorvalla ska förbjudas, men att det måste finnas fungerande testapparater först. För att komma runt bristen på fungerande testutrustning kan skidorna vallas centralt och åkarna få ett par skidor tilldelade sig, vilket redan på sker på barn- och ungdomsnivå.
På Svenska Skidskytteförbundet står man inför en annan utmaning. Det handlar om användningen av bly i de kulor som skidskyttarna använder. EU vill från och med nästa år förbjuda användningen av bly, men hösten 2022 stod det klart att skidskyttet och sportskyttet får dispens.
– I dag finns bara blyammunition som håller tillräcklig precision, men det här är en viktig fråga och vi vill hjälpa till så mycket vi kan för att bidra till en bättre miljö, säger Ulrika Öberg.
För att få dispens måste skidskyttet och sportskyttet samla in 90 procent av kulresterna så att de inte förorenar miljön. Det sker i princip redan på de stora svenska skidskyttearenorna, säger Ulrika Öberg som tror andra anläggningar kan följa efter.