Annons
Skog försvinner för utvinning av råvaror

Forskargruppen som letts av Philip G Curtis vid University of Arkansas har använt högupplösta Google Earth-bilder för att följa och klassificera förlusten av skog sedan 2001.

Skog försvinner för utvinning av råvaror

Mer än en fjärdedel av den globala avskogningen sker på grund av råvaruutvinning visar en ny studie. Den skogen växer inte tillbaka.

Mer än en fjärdedel av den avskogning som skedde globalt mellan 2001 och 2015 kan kopplas till råvarudriven avverkning. Det hävdar en ny studie som gjorts av forskare vid World Resources Institute, WRI, och flera amerikanska universitet.

I studien Classifying drivers of global forest loss som publicerats i tidskriften Science identifieras en rad orsaker till avskogningen och här beskrivs också vad orsakerna till minskningen av skogsytan innebär för om skogen växer tillbaka eller inte.

I en ny karta där forskarna använt högupplösta Google Earth-bilder och som nu lanserats på Global Forest Watch kan man se inte bara var och när skog har försvunnit utan också varför. Det ger viktig ny kunskap som gör det möjligt att skilja på när minskningen är permanent och i vilka fall man kan förvänta sig att skogen växer upp igen.

Förväntas inte växa upp igen

Den råvarudrivna avskogningen utgör enligt studien 27 procent. Här handlar det om en permanent förändring för att göra plats för utvinning av råvaror som palmolja, soja, köttproduktion, mineraler, olja och gas. De här skogsområdena förväntas inte växa upp igen.

26 procent utgörs av skogsindustri, men skogarna eller planteringarna huggs ned för att ge plats för ny skog.

Växeljordbruk, som framförallt finns i tropiska områden, utgör 24 procent. Skogen som tas ned för att lämna plats för små jordbruk som odlar för självförsörjning växer i varierande grad upp igen.

Skogsbränder står för 23 procent och i de här fallen är det troligt att skogen växer tillbaka över tid.

Viktig andel kommer inte tillbaka

Bara 0,6 procent utgörs av urbanisering och anses då vara permanent.

Även om den mesta avskogningen är tillfällig eftersom skogar återhämtar sig efter bränder och återplanteras i odlingar så visar rapporten enligt författarna att en viktig andel inte kommer tillbaka. Det mest oroväckande enligt dem är just den permanenta avskogningen, framförallt i Sydamerika och Sydostasien, som sker för att göra plats för råvaruutvinning.

450 företagsledare skrev nyligen på för att uppnå noll avsskogning i sina produktionskedjor till 2020. Enligt rapporten är det viktigt att visa att företagen sammantaget inte följer tidtabellen för att uppnå det. För att nå dit måste man ta avskogningen av fem miljoner hektar som årligen kan hänföras till råvaruutvinning ur ekvationen.

Studien visar att trots de ansträngningar som gjorts av politiker, organisationer och företag så har takten på den råvarudrivna avskogningen globalt inte minskat mellan 2001 och 2015.

Länk till artikeln i Science

I den nya karta som gjorts över vad som driver avskogningen, som finns på Global Forest Watch, går det att se inte bara var och när skog har försvunnit utan också varför. Det ger också kunskap om i vilka fall minskningen är långsiktig och var man kan förvänta sig att skogen växer upp igen. Klicka på bilden för att komma direkt till kartan.
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X