Sol och vind ersätter avvecklad tysk kärnkraft
Vindkraftverk på fält.

I spåren av avvecklad kärnkraft ökar vind- och solkraften i Tyskland. Foto: Sean Gallup/Getty Images

Sol och vind ersätter avvecklad tysk kärnkraft

En översyn av det första året utan kärnkraft i Tyskland visar att kärnkraften ersatts av vind- och solkraft och effektivare energianvändning. Samtidigt har fossilkraften, framför allt från brun- och stenkol, halverats sedan 2010.

Som Sveriges Natur tidigare rapporterat avvecklade Tyskland i april 2023 landets sista kärnkraftsreaktor. Avvecklingen skedde efter ett beslut av dåvarande förbundskansler Angela Merkels regering, som en effekt av Fukushimakatastrofen 2011.

Rysk gas har inte ersatt tysk kärnkraft

En vida spridd uppfattning är att den avvecklade tyska kärnkraften ersatts med rysk gas, vilket bland annat Aftonbladet tagit upp på ledarplats och Dagens Nyheter rapporterat om på nyhetsplats.  Det stämmer inte om man jämför det första året utan kärnkraft (2024) med året innan avvecklingsbeslutet (2010).

Den tyska förbrukningen av fossilgas har minskat. Och den gas som används kommer främst från Norge (via pipeline) och USA med flera länder (via LNG-tankfartyg). Den kommer inte från Ryssland.

En annan bild som sprids är att Tyskland ersatt kärnkraft med brunkol, till exempel av energiexperten Staffan Reveman i en debattartikel i Dagens Industri. Det stämmer inte sett över tid. Förbrukningen av brunkol har nästan halverats sedan 2010 och stenkolet har minskat med mer än 75 procent.

Brunkolet har nästan halverats

Elproduktion i TWh, större energibärare 2010 2024
brunkol 130 71
stenkol 100 24
fossilgas 63 48
kärnkraft 133 0
solkraft (till nät) 12 59
vindkraft 38 136
biokraft 26 37
export-import 15 -22
elförbrukning brutto 618 517

Källa: https://www.energy-charts.info, https://ag-energiebilanzen.de/wp-content/uploads/2024/11/Strerz-12-2024.pdf

Kärnkraftsbeslutet hade 2011 stort stöd både i den tyska förbundsdagen och bland den tyska befolkningen. Detta stöd urholkades 2022, då elpriserna och även priset för uppvärmning, som oftast sker med gas i Tyskland, rusade.

Högre gaspriser ledde till dyrare el

Trots att det av många framställdes som att kärnkraftavvecklingen låg bakom de ökade priset stämmer det inte. Att elpriserna steg kraftigt berodde mest på gaspriset, som styrdes av utvecklingen i Ryssland och kriget i Ukraina. 2022 var ett torrt år då EU producerade mycket mindre vattenkraft än normalt och att fransk kärnkraft gav mycket mindre el än normalt, sammanlagt cirka 160 TWh mindre än normalt.

Situationen ledde till en extra stor efterfrågan på gas, just när gastillförseln var strypt. Tyskland eldade tillfälligt mer kol och exporterade kraft till bland annat Frankrike. Sedan dess har minskningen av fossilkraft fortsatt 2023 och 2024.

Sol- och vindkraft har ersatt kärnkraften

Kärnkraften är nu helt ersatt, främst med vind- och solkraft som tillsammans ökat med 135 TWh sedan 2010, medan kärnkraften minskat från 133 till 0 TWH.

2010 var Tyskland nettoexportör av el med 15 TWh, vilket vänt till en nettoimport på 22 TWh 2024. Hur det går framöver är svårt att förutsäga. Utbyggnaden av vind- och solkraft fortsätter med ett brett politiskt stöd.

Planen är att fördubblas vindkraften till 2030 och under samma period trefaldiga solkraften. Även om målen inte uppnås är ett stort tillskott på förnybar energi att vänta.

Samtidigt har det skett en kraftig energieffektivisering. Elförbrukningen har minskat med 100 TWh sedan 2010. Det beror främst på användning av effektivare belysning, vitvaror och ventilation. En liknande utveckling pågår i Sverige.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X