Stopp för miljardstöd till palmoljeprodukt i biodiesel
Från den 1 juli nästa år kommer inte palmoljeprodukten PFAD längre att få miljarder i skattelättnader av den svenska staten.
– Det här är det viktigaste beslutet att få på plats för att öka hållbarheten och att få bränslebytet att bli verkningsfullt, säger Eva Svedling, statssekreterare för klimat och internationellt utvecklingssamarbete.
År 2016 avslöjade Sveriges Natur hur PFAD, som uppstår vid tillverkning av palmolja, blandas i svensk biodiesel.
Palmoljeproduktion kan bidra till stora klimatutsläpp, men ändå har ospårbar PFAD fått stöd från den svenska staten i form av skattelättnader.
2016 uppgick skattelättnaderna till 1,5 miljarder kronor, för att under 2017 öka till 3,2 miljarder.
Förra året föreslog därför den svenska regeringen att ospårbar PFAD inte längre skulle få skattelättnader, genom att inte längre klassas som restprodukt. Ett liknande beslut har tidigare fattats i Norge. I Sverige skulle ändringen ha börjat gälla förra året.
Men beslutet har dragit ut på tiden.
Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, röstade igenom ett så kallat tillkännagivande i riksdagen, där partierna uppmanade regeringen att göra en konsekvensanalys av beslutet innan det kunde fattas.
Varningssignaler
Centerpartiets energipolitiske talesperson, Rickard Nordin, sa till Sveriges Natur att de var oroliga att PFAD skulle ersättas av ren palmolja i stället.
– Vi har fått varningssignaler om att PFAD kan komma att ersättas med ren palmolja annars, sa han till tidningen då.
Varningssignalerna kom bland annat från den finska oljebolagsjätten Neste, som via den svenska PR-byrån Westander försökt lobba för att förhindra beslutet.
Neste står för en stor del av den HVO som säljs på den svenska marknaden i dag.
Tillkännagivandet och utredningen ledde till att beslutet sköts upp.
Finsk protest
Och när utredningen var klar fördröjdes beslutet ännu en gång genom att Nestes hemland Finland lämnade in en protest till EU-kommissionen. Det gjorde att den svenska regeringen blev tvungna att vänta ytterligare tre månader innan den kunde fatta beslut.
I oktober gick tidsfristen ut, men då kunde inte regeringen svara på om det var ett beslut som kunde fattas av övergångsregeringen.
– Det finns konstitutionella delar vi behöver titta på. Man ska göra det som är absolut nödvändigt för att styra Sverige och det beror på hur man definierar den frågan, sa Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos klimatminister Isabella Lövin (MP), till Sveriges Natur då.
Men nu har regeringen fattat beslut. På dagens regeringssammanträde beslutade regeringen att från den 1 juli 2019 kommer PFAD inte längre att klassas som restprodukt vilket innebär att ospårbar PFAD inte längre kan ta del av skattelättnaderna för biobränsle.
Eva Svedling säger att beslutet har förankrats hos de andra partierna.
– Vi står fast vid den linje som vi har haft från början. Vi har haft en väldigt bra dialog med de andra partierna i riksdagen. Jag är glad att vi kunnat ta det här beslutet. Det är bra både för producenterna, som får en långsiktighet och för konsumenterna som nu får de veta vad det är de får i tanken.
Sveriges Natur granskar palmoljan
HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut
Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel
De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt
Alliansen försöker skjuta upp stopp för palmoljeprodukt i biodiesel
Riksdagen röstade för stopp av palmolja i biodiesel
Statsstöd till palmolja splittrar Alliansen
Miljarder i skattelättnad för produkt från palmolja
Åkessons attack mot palmoljan en bricka i SD:s spel om bensinen
Regeringskaos kan ge fortsatta miljarder till palmoljeprodukt