Annons
Stor osäkerhet kring Naturskyddsföreningens biståndsverksamhet
Kvinna med barn i kanot på flod

Med finansiering av Sida stödjer Naturskyddsföreningen bland annat organisationer i Indonesien som arbetar mot att regnskogen avverkas för palmoljeodling. Foto: Ulet Ifansasti/Getty Images

Stor osäkerhet kring Naturskyddsföreningens biståndsverksamhet

Den 28 februari 2025 ska Naturskyddsföreningens ansökan till biståndsmyndigheten Sida om ett nytt avtal för perioden 2025-2029 vara inne, men ingen vet hur mycket pengar föreningen kan få. 33 organisationer ska dela på 1,2 miljarder kronor.

Det har gått tio månader sedan Sida muntligen sade upp sina avtal med de 17 svenska civilsamhällesorganisationer som ingått strategiska partnerskap med biståndsmyndigheten. Sedan dess har Sida öppnat upp för en ny process om att ansöka om strategiska partnerskap för perioden 2025-2029, inom ramen för regeringens nya strategi för utvecklingssamarbete med det civila samhället, som regeringen beslutade om i september 2024.

Som Sveriges Natur tidigare rapporterat kom det in ansökningar från fler än 2 700 organisationer från hela världen. Till skillnad från tidigare kan Sida nu ingå strategiska partnerskap även med civilsamhällesorganisationer utomlands.

50 organisationer får söka biståndsavtal

I slutet av oktober stod det klart att 50 organisationer valts ut med möjlighet att söka nya avtal för strategisk partnerskap i fem år. Däribland fanns Naturskyddsföreningen, som under gällande avtalsperiod får 390 miljoner kronor i stöd av Sida. Enligt det nya direktivet från Sida skulle Naturskyddsföreningen kunna söka upp till 70 miljoner kronor per år, eller totalt 350 miljoner kronor för fem år.

”Vi och vad jag förstår alla andra strategiska partnerskapsorganisationer har nu fått besked att de gått vidare i nästa steg och får skicka in en ansökan, de flesta i kategori ett där maxbeloppet är 70 miljoner kronor per år. Men ingen har fått besked om belopp. Det kommer i enskilda dialogmöten”, skrev Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett mejl till Sveriges Natur då.

Söka max 70 miljoner kronor

I Sidas besked delades de 50 organisationerna upp i olika kategorier beroende på om de var svenska organisationer som vidareförmedlar bistånd till partnerorganisationer i andra länder eller utländska organisationer i biståndsländer. De svenska organisationerna delades i sin tur upp i två grupper om 24 plus 9 organisationer där de förstnämnda fick ett ansökningstak på 70 miljoner kronor och de sistnämnda kunde söka max 5 miljoner kronor.

Sveriges Natur har under november månad följt upp internt på Naturskyddsföreningen om det kommit några närmare besked om hur mycket pengar organisationen kan söka, men något sådant besked har inte kommit. I stället ändrade Sida sitt beslut om ett ansökningstak.

I ett mejl till organisationerna den 19 november skrev Sida att man valt att ”ta bort det tidigare kommunicerade beloppet för ansökningsbelopp” och ”inte kommer att ge något indikativt belopp för varje ansökan. Det är därmed upp till varje ansökande organisation att själva definiera ett finansieringsbelopp att söka.”

Läs också: Klimatdrabbade i Kenya lurades på biståndspengar

Ingen garanti för biståndsfinansiering

Myndigheten skrev också i mejlet att ansökningarna kan nekas, det vill säga att bara för att organisationerna gått vidare i processen och kan söka partnerskap innebär det inte per automatik att det garanterar någon finansiering. I och med beslutet slås också de två grupperna som tidigare fått söka max 70 och max 5 miljoner kronor ihop till en grupp om 33 organisationer utan riktlinjer om hur mycket de får söka.

När Sveriges Natur ber Naturskyddsföreningen kommentera detta nya besked befinner sig Karin Lexén på FN:s klimatmöte COP29 i Baku, Azerbajdzjan. Hon skriver kort att ”vi har fått beskedet och behöver utvärdera vad det innebär för oss. Det skapar förstås stor osäkerhet för våra samarbetsorganisationer. Viktigt biståndsarbete riskerar tappa tid eller i värsta fall inte utföras.”

Svårt att sätta en budget för föreningen

Tidigare i veckan meddelade Naturskyddsföreningens kansliledning hela personalen att det blir mycket svårt att sätta en budget för 2025 utifrån ett luddigt takbelopp på 70 miljoner kronor. I och med det nya beskedet blir det än mer osäkert hur stor Naturskyddsföreningens biståndsarbete kommer bli när det gällande avtalet tar slut.

Sida har meddelat att de nuvarande partnerskapsavtalen med svenska civilsamhällesorganisationer förlängs till september 2025. När alla organisationer kommit in med sina ansökningar i februari 2025 ska Sida sedan fördela 1,2 budgeterade miljoner kronor till 33 organisationer. I snitt blir det 35 miljoner kronor per år, vilket är 45 procent av det stöd Naturskyddsföreningen får i dag.

Utöver risken att stödet från Sida till internationellt arbete sänks dramatiskt behöver Naturskyddsföreningen även rätta sig efter de nya reglerna om egeninsats, vilket Sveriges Natur tidigare skrivit om. I stället för att finansiera sina Sidafinansierade biståndsinsatser med 10 procent från föreningens egna medel är det 15 procent som gäller från och med oktober 2025.

Läs också: Svenskt bistånd till diktaturens Nicaragua

Sida sätter inga summor

Enligt Torbjörn Pettersson, chef för Sidas globala avdelning, är det i och med det nya beslutet upp till organisationerna själva att bedöma vilket belopp de kan söka. Det går att föra en dialog med ansvariga handläggare på Sida, men bara kring ramarna för ansökan och kanske en indikation på en tänkbar nivå, säger han.

– Det är här är ett beslut som jag har fattat eftersom många upplevde den tidigare indelning utifrån strategin som svår. I dialogmötena med organisationerna fick vi kritik av en del som kände sig förfördelade medan andra tyckte att processen behövde vara mer transparent.

Att takbeloppen och indelningen i olika grupper med olika tak nu tagits bort är alltså en effekt av dialogen med organisationerna själva, enligt Sida. Torbjörn Pettersson rekommenderar organisationerna att tänka på hur stor verksamhet och kapacitet de har när de söker och att ta hänsyn till den höjda egeninsatsen.

Senast den 28 februari 2025 ska Naturskyddsföreningens ansökan om stöd för sin internationella biståndsverksamhet för perioden 2025-2029 vara inlämnad. Besked väntas sedan till sommaren.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X