Strid inom EU efter utsläppsskandalen
Slarv, slöhet och svag myndighetsutövning möjliggjorde utsläppsfusket som gått under namnet Dieselgate.
Men fusket hade kunnat upptäckas redan 2012. Det visar den ettåriga utredning som försökt gå till botten med skandalen.
Nu föreslås en EU-myndighet som ska kontrollera hur länderna sköter sitt jobb med att godkänna nya bilar. Men medlemsländerna stretar emot.
Det var i september 2015 som den amerikanska miljömyndigheten EPA avslöjade att Volkswagen fuskat med utsläppen i nya bilar. Senare uppdagades att även andra tillverkare använt liknande mjukvara, och att myndigheter i Europa hade känt till fusket.
För ett år sedan tillsattes en parlamentarisk haverikommission i form av ett specialutskott som kallats EMIS. Nu är utredningen klar.
Bland annat har 47 förhör hållits med makthavare i EU.
Utredningen konstaterar att fusket hade kunnat upptäckas redan år 2012, om kommissionen och medlemsländerna hade sett till att EU-lagstiftning genomförts och medlemsländerna hade följt lagstiftningen.
Samtidigt hävdar utredningen också att sex länder – Italien, Spanien, Frankrike, Slovakien, Rumänien och Ungern – aktivt fördröjt åtgärder som skulle stärkt kontrollen av transportsektorn. Detta bland annat genom att förhindra att verkliga utsläppstester vid körning på väg genomförts enligt plan.
– Kommissionen och medlemsländerna har inte gjort sitt jobb, säger den svenske EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C), en av deltagarna i granskningen.
Han menar att det kommer att bli ändring på det efter den här rapporten, och att kommissionen egentligen vill sköta sitt jobb.
– Frågan är om medlemsstaterna kommer att tillåta den att göra det.
Efter att skandalen, som först berörde Volkswagen, bröt ut kontrollerades utsläppen från fler bilmodeller. Trots att de hade godkänts för den europeiska marknaden visade det sig att de i många fall överstiger de lagstadgade utsläppsnivåerna för bland annat kväveoxid med flera hundra procent vid verklig körning.
LÄS MER: Volkswagen släpper ut minst av alla undersökta modeller
Nu pågår flera förundersökningar för att försöka straffa tillverkarna. Men de kommer enligt insatta källor till Sveriges Natur troligen inte kunna bestraffas eftersom de har kunnat hänvisa till en öppning i lagen som gjort tillgreppet möjligt.
– De största offren för denna skandal är inte Volkswagen eller bilägarna, det är människorna som bor på de gator där fordon rullar som kan släppa ut mer än 20, 30 och 40 gånger de lagliga nivåerna, kommenterade den liberala ledamoten Gerben-Jan Gerbrandy, som skrivit rapporten.
LÄS MER: För höga kväveoxidnivåer i städer leder till att människor dör för tidigt
Men när det kommer till att rekommendera ytterligare åtgärder är lagstiftarna splittrade.
Just nu pågår slutarbetet med en reform för hur nya fordon ska godkännas på den europeiska marknaden. EU-kommissionen och parlamentet stödjer en linje där EU ska ta en mer övervakande roll.
Bland annat föreslås att en ny EU-myndighet ska införas för att kontrollera om det gått rätt till när medlemsländer godkänt fordon. Biltillverkare har anklagats för att kunna spela ut kontrollmyndigheterna mot varandra för att få godkänt.
Det råder nämligen konkurrens mellan dem som har rätt att göra kontrollen.
LÄS MER: Moderaten Christofer Fjellner vill inte ha en ny EU-myndighet
I rapportens slutsats stödjer endast en liten majoritet förslaget om en ny myndighet. Hos medlemsländerna är bland annat Sverige, Tyskland och Italien negativa, rapporterar nyhetstjänsten Ends.
Sverige tycker att det räcker att marknaden ska kontrolleras bättre.
– Vi ser inte att det finns ett tydligt mervärde med en EU-myndighet. Det främsta ansvaret för marknadskontroll ska ligga hos medlemsstaterna, säger Marlene Deogan, som ansvarar för reformen på Näringsdepartementet.
Fredrick Federley (C) tycker att regeringens hållning ”egentligen bara är dum”, då förslagen inte räcker för att undvika fortsatt bristande kontroll.
– Om du inte är orolig för att din myndighet ska åka dit för att den fuskar, så spelar det ingen roll. Och om EU är beredda att betala för att göra en dubbelkoll av vissa fordon, låt dem göra det, säger EU-parlamentarikern.
LÄS MER: Konsumenter i Europa om krångliga fordonskontroller
Ministerrådet har ambitionen att komma överens i maj, därefter väntar slutna slutförhandlingar mellan lagstiftarna innan de nya reglerna är på plats.