
Med en ny tunnel mellan Danmark och Tyskland skulle svenska tåg kunna komma snabbare till Hamburg, men då krävs nya stambanor. Foto: Getty images.
Sverige missar vinst med ny tågtunnel till Tyskland
Den nya tågtunneln under Fehmarn Bält, mellan Danmark och Tyskland, beräknas vara klar om fyra år. Det innebär fler tåg och halverad restid till kontinenten, men inte för Sverige eftersom det inte byggs några nya stambanor.
Om fyra år, 2029, är det tänkt att den nästan två mil långa tågtunneln under Fehmarn Bält ska öppna med halverad restid mellan Köpenhamn och Hamburg. Det innebär också att man kan köra fler tåg mellan Skandinavien och kontinenten.
Men eftersom Sveriges regering för drygt två år sedan bestämde sig för att skrota planerna på nya stambanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö riskerar södra Sverige att bli en flaskhals. Utan nya spår kan Sverige inte dra nytta av fördelarna med den dansk-tyska tågtunneln.
Snabbt tåg hamnar bakom långsammare
– Vi har kapacitetsproblem på södra stambanan redan i dag med snabba tåg som hamnar bakom långsammare tåg. Och de problemen kommer bara bli värre med den ökade trafiken som den nya tunneln innebär, säger Oskar Fröidh. Han är lektor på Kungliga tekniska högskolan (KTH) och en del av KTH:s enhet för transportplanering.
Utbyggnaden av nya stambanor fortsätter på tre kortare sträckor: Järna–Linköping, Hässleholm–Lund och Göteborg–Borås. Däremot har planerna på att binda samman dem med nya spår lagts på is.
– Det betyder att vi får leva vidare med flaskhalsarna för lång tid framöver, säger Oskar Fröidh.
Han tillägger:
– Man sa att nya stambanor inte är värda pengarna. Men då har man inte studerat samhällsnyttan av ökad kapacitet och tillgänglighet tillräckligt och har följaktligen haft väldigt svaga jämförelsealternativ.
Läs också: Sveriges Natur granskar tågtrafiken i ny satsning
Läs också: Direkttåg till Trondheim stoppas – pengar saknas
Flaskhalsar i järnvägen leder till fler lastbilar
Regionpolitiker och näringslivsrepresentanter i södra Sverige instämmer i kritiken från KTH.
– Godset som i dag går med båt från Tyskland till Sverige kommer i framtiden ta tåget i nya tunneln. Men med flaskhalsarna i det svenska järnvägssystemet blir det nog tyvärr oftare omlastning till lastbil i Sverige. Det innebär ökat tryck på bilvägarna, säger Tommie Ekered, moderat regionalråd i Jönköpings län.
– Tunneln under Fehmarn Bält är en strategiskt viktig satsning som skulle kunna öka vår tillgänglighet till kontinenten. Infrastrukturen är välfärdens blodomlopp. Att de nya stambanorna inte blir av kan innebära att välfärden hämmas.
Besvikelse över skrotade stambanor
Även i Västsverige är man besviken på att planerna på nya stambanor skrotats.
– Här i Sverige tänker vi inte strategiskt och långsiktigt, utan nöjer oss med att lappa och laga, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.
Han varnar för att uteblivna järnvägssatsningar innebär att det blir fler lastbilar i stället för fler godståg. Det betyder också ökad trafik på E6:an med risk för trafikinfarkt.
Johan Trouvé tror att den nya tågtunneln och de kortare restiderna kan komma att locka fler tyska turister att ta tåget till Sverige.
– Vi har så mycket att erbjuda med natur i form av skog och kust. Tågtunneln skulle kunna bli en boom för besöksnäringen i södra och västra Sverige. Men jag är rädd för att vi att vi missar den historiska chansen när vi inte bygger ut spåren, säger han.
Problemen ökar när spår ska lagas
I Jönköping befarar Tommie Ekered att dagens problem med de svenska tågen kommer bli ännu större när de befintliga spåren ska lagas. Under tiden som underhållet görs kommer det ju att bli färre och långsammare tåg.
– Man glömmer att räkna på vad det kostar att inte bygga de nya stambanorna. Man spar visserligen på byggkostnader, men när man inte gör något uppstår ju andra samhällskostnader.
Han säger att som moderat har han respekt för regeringens beslut, men att han inte håller inte med om det.
– Det här är inte en fråga enbart för Jönköpingsregionen, utan för hela Sverige och ytterst för hela Europa.
Läs också: SJ är inte längre Bra miljöval – efter 30 år
Läs också: Bästa tipsen inför tågluffen
Trafikverket ser kapacitetsutmaningar
Även på Trafikverket ser man problem med flaskhalsar och tågköer.
– Vi ser fortsatta kapacitetsutmaningar på Södra stambanan från Hässleholm och norrut, säger Martin Darelid, utredningsledare på Trafikverket. Han har varit med och tagit fram rapporten Kapacitetsanalys för södra Sveriges järnvägssystem.
I rapporten står det att om man inte bygger dubbelspår hela vägen, utan nöjer sig med förbigångsspår där tågen kan köra om och mötas, blir det problem. Blir det många sådana på sträckor med mycket trafik hinner godstågen knappt starta innan det är dags att på nytt släppa förbi ett snabbare persontåg.