Sveriges Natur har ökat med 50 000 läsare
Allt fler läser Sveriges Natur. I en tid då de flesta tidningar tappar läsare går Sveriges Natur mot strömmen och har ökat antalet läsare med 35 procent de senaste tre åren.
– Allt fler har fått upp ögonen för vår granskande och viktiga journalistik, säger Malin Crona, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Sveriges Natur.
I dag presenteras nya siffror från Orvesto som mäter tidningsläsandet i Sverige.
Till skillnad från de flesta andra tidskrifter fortsätter Sveriges Natur att öka.
Från hösten 2016 till hösten 2019 har antalet läsare ökat med 50 000, från 144 000 läsare till 194 000 läsare, vilket är rekord för tidningen och en ökning med 35 procent.
– Vi märker ett allt större engagemang från våra läsare, säger Malin Crona.
Vid motsvarande mätning 2018 hade tidningen 167 000 läsare, vilket innebär att antalet läsare ökat med 27 000, eller 16 procent, på ett år.
En annan trend är att varje exemplar av tidningen blir läst av fler personer. Den TS-kontrollerade upplagan som utgår från hur många exemplar av tidningen som delas ut ökade under 2019 med 800 exemplar till 124 600.
Granskande journalistik uppmärksammas
Sveriges Naturs satsning på granskande journalistik har uppmärksammats i flera sammanhang. Till exempel tilldelades Sveriges Natur Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden två år i rad.
2017 för granskningen Palmolja – snart på en mack nära dig som ledde till att riksdagen stoppade skattelättnaderna för palmoljerester i biodiesel.
LÄS MER: Guldspade till Sveriges Natur
2018 fick tidningen Guldspaden för avslöjandet att Strålsäkerhetsmyndigheten hade mörkat risker med slutförvaret för kärnbränsle.
En granskning som bidrog till att domstolen, i Sveriges hittills största miljömål, underkände utformningen av slutförvaret.
LÄS MER: Domstolen säger nej till slutförvaret
Förra året nominerades tidningen återigen till priset för sin granskning om Östersjöströmmningen som säljs som sill.
LÄS MER: SOS – Varning för sill
Vad har ni för spännande granskningar på gång framöver?
– Journalistiken behöver hela tiden utvecklas och under 2020 kommer vi att testa nya samarbeten och format för att granska hur klimatförändringarna kommer att påverka oss även i vårt närområde. Men framför allt kommer vi aldrig att sluta ställa de obekväma frågorna. Ett exempel är granskningen av koldioxidlagring i det senaste numret av tidningen. Är det verkligen en så hållbar lösning som många verkar tro?
LÄS MER: Allt fler läser Sveriges Natur
Länk till Orvestos räckviddsrapport
LÄS MER: Journalisten – Här ökar räckvidden
LÄS MER: Sveriges Tidskrifter – Sveriges Natur fortsätter öka – Vad beror det på?