Annons
Tävling: Fota arter i sommar

Sveriges Naturs redaktör Mats Hellmark tog tog den här fina bilden på en kattuggleunge i maj 2024. Foto: Mats Hellmark.

Tävling: Fota arter i sommar

Det är dags för tävling! Vi på redaktionen utmanar er att ge er ut i naturen med uppmärksam blick och redo att fotografera. Vi anordnar en fototävling med fascination som ledord. De bästa bilderna kommer publiceras i Sveriges Natur.

Vi vet att många av våra läsare är sällsynt bra på att dokumentera både stort och smått. Efter sommaren vill vi frossa i era bästa artbilder. Ni vet den typen av bilder som får oss att stanna upp och glömma listan med problem och felaktigheter i världen för en stund.

Bilderna ska vara tagna i Sverige under tävlingsperioden 1 juni och 31 juli. De ska inte vara manipulerade och helst tagna i artens naturliga miljö, alltså inte i hägn eller fångenskap.

– Vi vill se bilder som väcker fascination för en art, kanske lyckas du fånga en fiskgjuse i flykten, en färgsprakande orkidé eller en älg som spanar in solnedgången, säger Mats Hellmark, reporter och redaktör på Sveriges Natur.

Mats kommer ingå i juryn som ska utse de bästa bilderna. Vilka de andra i juryn är kommer vi avslöja längre fram.

–  Vi hade en fototävling för några år sedan, den gången var temat vatten, och vi fick in många fina bidrag. Vi hoppas på samma succé den här gången, säger han.

–  Det behöver inte vara bilder som är tekniskt perfekta utan huvudsaken är att de på något sätt väcker intresse för den porträtterade arten, och för naturen. Men se till att du inte stör djuren när du fotograferar! Det går jättebra att skicka in bilder tagna med mobiltelefonen, säger han.

Uppdatering 23:e augusti: tävlingsperioden är avslutad och vi tar inte längre emot nya bidrag. 

Så här tävlar du

En tävlande får skicka in max tre bilder och bilderna ska vara tagna i Sverige under tävlingsperioden, alltså mellan 1 juni och 31 juli 2024.

Skicka ditt bidrag till sveriges.natur@naturskyddsforeningen.se och märk mejlet med ”Fototävling 2024” Skriv när och var bilden togs och dina kontaktuppgifter.

Skicka gärna bilderna lågupplösta till att börja med.

Lycka till!

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X