Torsken i Östersjön mager och småväxt
Varför är torsken i Östersjön så mager och småväxt? Torsken är en rovfisk som i alla tider haft lätt att växa sig stor, uppåt 10 kilo och över det. Men dagens Östersjötorskar blir inte större än 35-40 cm och väger bara några hekto.
– Vi vet inte varför det är så här. Torskarna är många men i mycket dålig kondition. Stannar tillväxten vid denna storlek eller dör den? Just nu försöker vi hitta metoder för att fastställa fiskens ålder, vi vet inte hur gamla de är, säger Michele Casini, forskningskoordinator på institutet för akvatiska resurser i Lysekil.
Klart är att fisken äter mindre än tidigare, men beror det på minskad tillgång av sill, skarpsill och bottenfauna, eller ligger någon annan faktor bakom? Forskarna tror på resultat under detta år som ska kunna ge en förklaring.
Nyligen visade ett forskningsprojekt att östersjötorsken är genetiskt helt separerad från torsken i Kattegatt och Skagerack. Bestånden kan inte blandas i reproducerande lek. Klimatförändringarna med ett sötare vatten i Östersjön är långsiktigt det värsta hotet för den unika arten. Men nuvarande allvarliga läge har sannolikt andra orsaker då salthalterna i Östersjön för närvarande är relativt goda.