Ukrainas största miljöorganisation tvingas lämna Kiev
Medan ryska trupper går in i Ukrainas huvudstad Kiev får Sveriges Natur tag på Natalia Gozak, chef för den ukrainska miljöorganisationen Ecoaction, som samarbetar med Naturskyddsföreningen. Hon och hennes kollegor flyr nu huvudstaden.
Natalia Gozak och hennes sällskap är på väg västerut. De bestämde sig för att lämna den ukrainska huvudstaden när det kom varningar om att också Kiev kunde utsättas för bombningar.
”Ser ut som i en apokalypsfilm”
– Jag vaknade av ljudet från bomber klockan fem i morse. Massor av folk försöker lämna Kiev nu. Det ser ut som i en apokalypsfilm, för vägarna är blockerade av bilar som är på väg från stan och alarmet tjuter utanför fönstret, säger hon när Sveriges Natur når henne i en bil på väg ut ur staden, för tillfället fast i en bilkö.
Går inte att jobba i Kiev
Ecoaction (Center for Environmental Initiatives) är Ukrainas största miljöorganisation. De är en medlemsbaserad organisation och jobbar bland annat med frågor som handlar om energi, klimatförändringar, transport och jordbruk. De jobbar med folkbildande kampanjer och politiskt påverkansarbete samt med att mobilisera ukrainska invånare.
Fram till igår, onsdagen den 23 februari, har Ecoaction kunnat jobba i Kiev men i samband med utvecklingen under torsdagen blev det omöjligt för dem att vara kvar i huvudstaden.
– Vi har inte möjlighet att göra vårt jobb här längre. I går var det fortfarande möjligt men nu när det är massiva attacker över hela Ukraina och när det varnas för bombningar i Kiev kan vi inte stanna.
Sammanlagt jobbar 31 personer på kontoret i Kiev. Så vitt Natalia Gozak vet mår de anställda under omständigheterna bra, och många försöker under torsdagen att lämna Kiev. En del medarbetare befinner sig redan i andra städer. Natalia Gozak understryker vikten av att granska källorna till informationen som sprids just nu, för att inte tro på desinformation.
Varnar för falska nyheter
– Medierna är fulla av motstridig information. Det är viktigt att det är tydligt att det handlar om ryska trupper som försöker ockupera ukrainska territorier, och som svar på det försöker Ukraina försvara sina egna territorier, säger hon om situationen.
Om invasionen fortsätter och ni och andra miljöorganisationer hindras från att göra ert arbete, vad tror du blir de långsiktiga konsekvenserna för miljön?
– Kriget är naturligtvis en katastrof för miljön också, och konsekvenserna av luft- och markföroreningar kommer vi påverkas av i många år efter den här konflikten. Vi ser redan i de östra delarna av Ukraina som invaderades av Ryssland för åtta år sedan att frontlinjen är kraftigt påverkad av bland annat markförstöring och luftföroreningar från kemikalier och bränsle. Kriget påverkar ju också den grundläggande infrastrukturen, förorenat vatten från kolgruvorna i östra Ukraina är redan ett problem till exempel.
Naturskyddsföreningen följer utvecklingen
Linn Persson, avdelningschef på internationella avdelningen på Naturskyddsföreningen säger att de följer utvecklingen i Ukraina och har tät kontakt med Ecoaction om hur situationen utvecklas.
– Vi är förstås oroliga över hur våra kollegor på samarbetsorganisationen och övriga civilbefolkningen kommer att drabbas av konflikten, och vilka långtgående konsekvenser det kommer att få för demokrati, mänskliga rättigheter och fattigdom i landet.
Hur tror Naturskyddsföreningen att miljöarbetet i Europa påverkas av oroligheterna?
– Vi ser att rapporteringen kring konflikten kan göra det svårare att nå fram med viktig information om miljö- och klimatfrågor. Det viktigaste i vårt eget arbete just nu är att se hur vi kan stötta Ecoaction på bästa sätt under de här osäkra omständigheterna. Ecoaction är en otroligt viktig organisation som verkligen har drivit miljö- och klimatarbetet framåt i Ukraina de senaste åren, och vi är stolta att kunna bidra till deras verksamhet, säger Linn Persson.