Unga dissar smink som innehåller PFAS
I Naturskyddsföreningens nätkampanj Surfejs dissar ungdomar sminkföretag som använder PFAS. Vera Karström, Sanija Bajric och Anastasia Backlund har deltagit i kampanjen som fått flera stora kedjor att sluta använda miljögifterna.
På hyllor fyllda med puder, mascara och ögonskuggor i gult, blått och rött vilar nyfikna ögon i jakt på nytt smink. Vera Karström, 14 år, plockar upp ett läppglans i beige ton. Blicken går från vänster till höger när hon läser innehållsförteckningen noggrant.
– Jag vill inte att mina produkter innehåller PFAS, säger hon.
Sedan två år tillbaka driver Naturskyddsföreningen en nätkampanj mot PFAS. Förkortningen står för en grupp högflourerade ämnen. PFAS bryts ned mycket långsamt i naturen, är giftigt och kan påverka förmågan att få barn. På Instagramkontot Surfejs hjälper drygt 5 000 följare varandra att hålla koll på smink som innehåller något av ämnena. Drygt 1 500 personer har mejlat sminkföretagen i protest. Vera är en av dem.
– Jag vet inte hur många företag jag har mejlat, det har varit många.
Sex globala företag slutade med PFAS
Ömma fingrar på tangentbordet visade sig ge resultat när sex globala företag svarade på mejlkampanjen genom att lova sluta använda PFAS. Först ut var H&M och Lumene som senare fick sällskap av Body Shop, Isadora, Kicks och L’Oreal.
– Ju fler som skriver desto mer inser företagen att det här är viktigt, säger Sanija Bajric, 21 år, som är en av dem som protestmejlade.
Hon bojkottar produkter med PFAS sedan hon upptäckte Surfejs. Naturskyddsföreningens Instagramkonto blev en ögonöppnare för Sanija som intresserar sig för smink och hudvård. På Facebook administrerar hon en grupp för sminkintresserade där hon delar med sig av vilka produkter som innehåller ämnena.
– När jag gick in på Surfejs och såg alla bilder på produkterna som innehåller PFAS var det starkare än ord.
Att undvika PFAS är svårt. Det anrikas i naturen och man har till och med hittat spår av det i blodet hos isbjörnarna i Arktis. I dag finns det ungefär 4 700 kemikalier som går under samlingsnamnet. Om två år förbjuds ett av de vanligaste ämnena – PFOA, som står för perfluoroktansyra.
En som vill skynda på är Anastasia Backlund, 17 år. Hon har mejlat flera företag utan att få något svar.
– Ämnet som förbjuds om två år borde förbjudas redan nu. Jag ser inte hur PFAS gör något bra över huvud taget.
Naturskyddsföreningens sakkunniga inom miljögifter, Kristina Volkova Hellström, är projektledare för Surfejs. När hon har frågat företagen varför de använder PFAS svarar en del att sminket håller ihop eller glider bättre på huden.
– Ingenting visar att det är en avgörande ingrediens. Företagen vill inte vara dåliga utan det handlar om att det finns för lite kunskap i ämnet.
Anastasia Backlund köper alltid veganskt smink. Ett företag hon brukade köpa av har hon valt bort eftersom det använder PFAS. Hon tycker det är problematiskt, då kemikalierna påverkar djurens förmåga att få ungar.
– Om företagen slutar med PFAS i sminket är det fantastiskt, men jag vet inte om de säger det bara för att stoppa all hets, säger Anastasia.
Volkova Hellström säger att Surfejs kommer följa upp om företagen håller sina offentliga löften. Företaget Lumene har sagt att det ska vara fritt från PFAS innan årets slut medan Body Shop siktar mot år 2020.
”Det går att göra skillnad”
– Ungdomarna som mejlade företagen har visat att det går att göra skillnad, säger Kristina Volkova Hellström.
Vera Karström lägger tillbaka läppglanset som hon granskade. Hon tycker det är svårt att hålla koll på alla ämnen som står på innehållsförteckningen. Många gånger tar hon hjälp av Surfejs. På frågan om det är jobbigt att vara så noggrann när hon köper smink svarar hon:
– Visst är det krångligt, men jag är inställd på att smink jag köper ska vara bra för både mig, djuren och miljön.