Vad sa partiledarna om miljö och klimat i Almedalen 2019?
Det började ganska lovande. Under veckans första halva handlade tre av fyra av partiernas förslag om miljö och klimat och när sex av åtta partier hade hållit sina tal hade alla nämnt klimatet. Men ju längre veckan gick och ju kallare det blev i Almedalsparken i Visby desto svalare blev klimatfrågan i partiledarnas tal. Här kan du läsa vad partierna sa om miljö och klimat under Almedalsveckan 2019.
Miljöpartiet inledde politikerveckan i Almedalen i år med ett utspel om att skynda på bränslebytet till fossilfri diesel redan inom tio år och så snart det är tekniskt möjligt för bensin. Ett löfte som dock kan bli svårt att införliva innan det finns tillräckliga alternativ för biobränslen.
LÄS MER: Biobränslen tränger undan biologisk mångfald
Moderaternas tal dag två var, precis som förra året, tunnare på klimat- och miljöfronten. Det enda miljöförslag som nämndes var satsningen på kärnkraft, som nu döms ut av allt fler på grund av höga kostnader, lång byggtid och riskerna med strålning från reaktorhaverier och slutförvar.
LÄS MER: Kärnkraftsutbyggnad fördröjer klimatomställning
Vänsterpartiet dammade av ett gammalt löfte om en satsning på två miljarder till kollektivtrafiken. Talet i år handlade om barn, utan att fokusera på barnens viktigaste framtidsfråga – klimatet. Och i löftet ligger framför allt en satsning på att återinföra gratis kollektivtrafik på sommarlovet till barn.
Liberalerna överraskade nog många genom att lägga ett klimatförslag på sin dag i Almedalen. Kanske var det nya partiledaren Nyamko Sabunis tid som hållbarhetskonsult under åren borta från politiken som avspeglade sig. Hon återkom till det jobbet flera gånger under sitt tal och att åren gjort henne till teknikoptimist. ”I dag efterfrågas grön teknik och tro mig – ingenjörer kan leverera det.” Förslaget går ut på att elektrifiera den tunga lastbilstrafiken och på så sätt få bort tio procent av Sveriges klimatutsläpp. Partiet vill att regeringen tillsätter en elektrifieringskommission och har förslag på särskilda elvägar för tung godstrafik. Att vi måste gå över till mer el är nog alla överens om, men frågan om varifrån elen ska komma delar politikerna.
LÄS MER: Billig el i svensk industri minskar drivkraften att spara
Även koldioxidlagring osäkert
Centerpartiet lovade ett landsbygdsbidrag som ska sänka skatten för dem som bor på landsbygden med drygt 11 000 kronor om året. I stora ord hyllades också koldioxidlagring som framtidens lösning och i vårbudgeten finns 100 miljoner kronor avsatta för forskning och utveckling inom området. Men även koldioxidlagring är osäkert och bara provborrningen för att hitta platser att förvara koldioxid kan ta upp till tio år enligt forskare.
LÄS MER: Koldioxidlagring dröjer
LÄS MER: Stora frågetecken kring koldioxidlagring
Socialdemokraterna höll ett klassiskt tal om välfärden och lovade en välfärdskommission. Först några minuter innan talet var slut nämndes klimatet och då med abstrakta ord om att den gröna omställningen måste ske tillsammans i socialdemokratisk anda.
Kristdemokraterna lovade inga satsningar alls på miljö eller klimat. Förra året gick Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor till attack mot bidrag till elcyklar, i år kritiserade hon i samma anda regeringen för den gröna skatteväxlingen och hög bensinskatt.
Sverigedemokraterna avrundade det Kristdemokraterna påbörjat och talade inte heller om miljö eller klimat. Och i stället för att hylla fördelarna med att semestra hemma i Sverige fortsatte Jimmie Åkesson attacken på bensinskatten och påminde om att Sverigedemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna röstade för en sänkning av bensinskatten i höstbudgeten, men tänker fortsätta kämpa för ännu lägre bensinskatt i framtiden.
LÄS MER: Två miljarder kronor mindre till miljö och klimat
Här kan du läsa mer om alla tal i Almedalen 2019:
Almedalen 2019
Jimmie Åkesson (SD): Vi tänker inte släppa frågan om de höga drivmedelspriserna
Jimmie Åkesson (SD) var sist ut bland partiledarna på Almedalsscenen i år. I hans tal fanns inga förslag alls om åtgärder för miljö och klimat. Däremot ett löfte om att göra allt han kan för att sänka bensinskatten.
Ebba Busch Thor (KD): Till attack mot den gröna skatteväxlingen
Skarpa påhopp på januariöverenskommelsen och den gröna skatteväxlingen. Som sjunde partiledare på scen under Almedalsveckan var Ebba Busch Thor (K) den första som inte nämnde klimathotet alls.
Magdalena Andersson (S): Det gröna folkhemmet ska byggas socialdemokratiskt
Tre minuter. Eller ganska precis tio procent. Så lång tid fick klimatet i Magdalena Anderssons (S) tal i Almedalen.
– Jämlikhet och rättvisa handlar inte bara om oss som lever här och nu. Det handlar också om rättvisa för våra barn och barnbarn. Rättvisa över hela planeten.
Annie Lööf (C): Samla in koldioxid från atmosfären
Med sju minuter om natur, miljö och klimat är Annie Lööf (C) den borgerliga politiker som pratat mest om miljön i sitt tal under Almedalsveckan hittills i år. En stor del av talet ägnades åt partiets tilltro till att samla in koldioxid från atmosfären.
Nyamko Sabuni (L): Elektrifiera lastbilstrafiken
Elektrifiera den tunga godstrafiken för att få ner klimatutsläppen.
I dag talade Nyamko Sabuni, Liberalernas nya partiledare, på Almedalsscenen i Visby.
– I den miljö jag hamnade i är det svårt att inte bli teknikoptimist.
Jonas Sjöstedt (V): Två miljarder om året till kollektivtrafiken
Två statliga miljarder om året till regional kollektivtrafik, bland annat för gratis resor för barn under sommarlovet. Det är Vänsterpartiets löfte under årets Almedalsvecka. I övrigt ägnade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inte många sekunder av sitt tal åt klimat- eller miljöfrågan.
Ulf Kristersson (M): Kärnkraft och sänkt bensinskatt
Fjärde generationens kärnkraft och sänkt bensinskatt. Den knappa minut av sitt tal som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ägnade åt miljöfrågor ägnade han åt att kritisera regeringens nuvarande miljöpolitik.