Vargen får sämre skydd
Vargens skyddsstatus har ändrats från strikt skyddad till enbart skyddad i den så kallade Bernkonventionen, ändringen innebär en öppning för att det kan bli lättare att jaga varg i EU. ”Ett betydande bakslag för arbetet mot artkrisen”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.
Beslutet fattades den 3 december och togs utifrån den europeiska konventionen för bevarande av djur, Bernkonventionen. Den ändrade skyddsstatusen tas emot med glädje från landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
– Allt fler lantbrukare får sina djur rivna eller dödade. Det här beslutet kommer leda till att handlingskraften mot vargattacker i Sverige nu blir starkare, säger han i ett pressmeddelande.
Hans statsrådskollega, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), såg också skäl att fira.
– Den nya skyddsstatusen ger oss möjlighet att föra en rovdjurspolitik som är både ekologiskt och socialt hållbar”, säger hon.
Vill mer än halvera antalet vargar
Regeringens syn på vargen är känd sedan tidigare. Som Sveriges Natur rapporterat om gick regeringspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna till val på att mer än halvera vargbeståndet i Sverige från 460 till 170 individer. Även regeringens stödparti Sverigedemokraterna stöttade halveringen.
Beslutet innebär att det nu kan bli lättare att jaga varg i de länder som skrivit under Bernkonventionen (se faktaruta). För att det ska bli möjligt inom EU krävs dock att EU:s art-och habitatdirektiv ändras först, vilket kräver 100 procents enighet i EU:s ministerråd, en enighet som i dag inte finns.
– Beslutet öppnar upp för vargjakt inom hela Europa, trots att sex av nio vargpopulationer i Europa fortfarande är rödlistade, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.
Läs också: Färre älgar i skogarna ökar vargens påverkan
Liten praktisk betydelse i Sverige
I Sverige är det sedan 2010 tillåtet med licensjakt på varg varför den ändrade skyddsstatusen inom Bernkonventionen kan få liten praktisk betydelse just i Sverige. Däremot har regeringen tidigare i år gått vidare i processen att försöka ändra vargens referensvärde från dagens 300 till 170-270.
I november 2024 fick Naturvårdsverket i uppdrag att utreda och lämna förslag på hur vargstammen ska kunna bibehålla en gynnsam bevarandestatus och samtidigt minska till 170 individer. Naturvårdsverket ska lämna in utredningen till regeringen senast 25 mars 2025.
Läs också: Frivillig stängsling skyddar fåren
Saknas vetenskapligt stöd
Bakom beslutet i Bernkonventionen döljer sig också påtryckningar från flera EU-länder om att det blivit allt svårare för lantbrukare att leva sida vid sida med en ökande vargpopulation. Enligt Naturskyddsföreningen och organisationer som European Environmental Bureau (EEB), Birdlife, ClientEarth och Världsnaturfonden (WWF) finns inget vetenskapligt stöd bakom detta påstående.
– Motiveringen till beslutet är att utökad jakt skulle reducera sociala och ekonomiska konflikter mellan människa och varg, men det saknar vetenskapligt stöd. Det skulle till och med kunna förvärra dessa konflikter. Inte minst äventyrar det ansträngningarna att främja samexistens mellan människor och stora rovdjur, säger Beatrice Rindevall.
Läs också: Sverige på efterkälken inför FN-möte om biologisk mångfald