Världsbanken fördubblar sina klimatsatsningar
200 miljarder dollar. Världsbanken tillkännager en storsatsning på klimatet i inledningen av årets stora klimatmöte. Och banken hoppas få fler med sig.
Mellan 2021 och 2025 ska 200 miljarder dollar investeras i klimatprojekt. Det handlar om att begränsa utsläppen men något som uppmärksammats särskilt är att det också till stor del handlar om pengar för klimatanpassning, särskilt i världens fattigaste länder.
Tillkännagivandet kom i samband med det stora klimatmötet i Katowice där bedömare väntar på både politiska åtaganden och finansiella löften. Med sin stora utfästelse vill Världsbanken uppmuntra fler att följa efter.
Jim Yong Kim, Världsbanksgruppens högsta chef, beskriver i ett uttalande klimatförändringarna som ett existentiellt hot mot världens fattigaste och mest sårbara människor.
”Vi anstränger oss för att göra mer och och snabbare när det gäller klimatet och vi efterlyser detsamma från det globala samfundet. Det här handlar om att ge länder och samhällen makten att själva bygga en säkrare framtid som är mer moståndskraftig mot klimatet.”
Välkomnar beslutet
World Resources Institutes VD Andrew Steer välkomnar beslutet. Han tror att det kommer få fler att följa efter och att detta kommer att öka resiliensen, motståndskraften, hos de allra svagaste.
– Banken skickar en tydlig signal som bör låsa upp ytterligare finansiella tillgångar från regeringar, andra utvecklingsaktörer och näringslivet, säger han i en kommentar.
Något som pekas ut som en viktig del av detta är att 50 miljarder ska gå till klimatanpassning, en tydlig signal om att banken nu betonar det lika mycket som satsningar på att minska utsläpp.
– Vi måste bekämpa orsakerna men också anpassa oss till konsekvenserna som ofta är mest dramatiska för världens fattigaste människor, kommenterar Världsbankens VD Kristalina Georgieva.
Stora möjligheter
Hälften av pengarna kommer direkt från Världsbanken. Resten är bland annat från Världsbankens privatsektordel, International Finance Corporation, IFC, samt pengar som banken mobiliserat från näringslivet. En diskussion inför klimatmötet har just varit hur mycket den privata sektorn kan bidra med. IFC pekar på stora möjligheter.
– Det finns helt enkelt biljoner dollar i möjligheter för näringslivet att investera i projekt som hjälper till att rädda planeten. Vårt jobb är att gå ut och proaktivt hitta de möjligheterna, använda våra verktyg för att minska risken och få med investeringar från den privata sektorn, kommenterar IFC:s VD Philippe Le Houérou.
Satsningen kommer efter att Världsbanken under hösten också redovisat en rekordsatsning för innevarande år. 20,5 miljarder dollar till klimatsatsningar var dubbelt så mycket som året före Parisavtalet och innebar att målet för 2020 uppnåddes två år i förväg.
Förra året ökade också de sex största multilaterala utvecklingsbankerna sina klimatinvesteringar totalt med 28 procent till 35.2 miljarder dollar, vilket är den högsta nivån sedan man började rapportera gemensamt.