Världsbanken överger fossilt
Världsbanksgruppen ska sluta finansiera prospektering efter ny olja och gas efter 2019. Samtidigt ska mer pengar satsas på förnybar energi.
Det överraskande men av många efterlängtade beskedet lämnades vid klimatmötet One Planet Summit i Paris, där bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Världsbankschefen Jim Young Kim deltar.
Men det finns en liten brasklapp: I länder som är mycket fattiga och där banken ser att ett projekt kan ge människor tillgång till el kan banken överväga stöd till gas, förutsatt projektet ryms inom landets åtagande i enlighet med Parisavtalet.
Från och med nästa år ska Världsbanksgruppen också börja rapportera hur mycket växthusgaser som projekten som de investerar i bidrar till. Målsättningen är att 28 procent av portföljen 2020 ska vara inriktad på projektet som bidrar till att uppfylla Parisavtalets målsättning om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det handlar då om investeringar i förnybar energi som sol och vind.
Världsbanken lånar varje ut omkring 25 miljarder USA-dollar till fördelaktiga villkor, framför allt till utvecklingsländer. Banken ägs av många länder tillsammans och finansieras av bland annat svenskt bistånd. Banken har fått kritik för bristande klimatinsikt. En granskning som Sveriges Natur gjorde 2015 visade att en dryg tredjedel av pengarna under perioden 2008-2013 hade investerats i fossil energi.
I höstas kunde Sveriges Natur berätta att IFC, som ingår i Världsbanksgruppen, så sent som 2016 lånade ut 517 miljoner dollar till ett statligt bolag som ska utvinna naturgas utanför landets kust. Samma år köpte banken också aktier för 60 miljoner dollar i Citla Energy, ett mexikanskt bolag som sysslar med prospektering av olja och gas.
Läs mer: Bistånd finansierar ny olja