Varmare hav slår ut hela fiskpopulationer
Hur påverkar ökande temperaturer livet i haven? Alla fiskar klarar inte att anpassa sig. Risken finns därför att hela populationer dör ut när klimatet förändras, visar ny forskning.
Den globala uppvärmningen kan innebära extrema värmeböljor. Även det marina livet i hav och sjöar drabbas. I sin doktorsavhandling har Andreas Ekström, som är forskare vid Göteborgs universitet, studerat hur mycket värme fiskar klarar av.
När havstemperaturen ökar flyttar en del fiskpopulationer norrut mot kallare vatten. Men alla arter har inte den möjligheten. För dem kan en extrem värmebölja räcka för att lokalt utrota en hel population. Men oavsett om fiskarna flyttar eller dör kan följderna för ekosystemen bli allvarliga.
Andreas Ekström har tillbringat två somrar vid den konstgjorda Biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk, där kylvatten från kärnreaktorer pumpats ut i ett invallat område i skärgården. Därmed har vattentemperaturen höjts med upp till 10 grader jämfört med det omgivande vattnet.
− Sjön är som ett fönster mot en varmare framtid, säger Andreas Ekström.
Det visade sig dock att abborrarna i testsjön hade anpassat sig.
− De har troligen utsatts för förhöjda säsongstemperaturer under hela sin livstid. Detta ger oss en unik inblick i hur fisk kan komma att påverkas och anpassa sig.
Abborrarna i testsjön var inte alls lika värmekänsliga som andra abborrar. Detta beror dels på att hjärtat hos fiskarna i sjön pumpar bättre vid höga temperaturer, dels på att fiskarna har utvecklat ett effektivare sätt att omsätta energi i hjärtat.
− I dag vet vi inte exakt vad som avgör fiskars värmetolerans, men mycket tyder på att deras hjärta spelar en central roll, säger Andreas Ekström.
Om vattentemperaturen blir för hög kan fiskens hjärta sluta slå. Detta kan till viss del bero på att hjärtats egen syreförsörjning blir begränsad när det blir för varmt. Det leder till att hjärtat inte klarar att pumpa nog med syrerikt blod till kroppen, förklarar han.