Veckans miljönyheter v.42
Efter avslöjandet – Domstolen kräver svar om risker med slutförvaret
Efter Sveriges Naturs avslöjande om risker i det planerade slutförvaret av kärnavfall har Mark- och miljödomstolen begärt svar på frågor från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Strålsäkerhetsmyndigheten: ”Uppgifterna är irrelevanta”
Utomstående kan inte förstå de de siffror och påståenden som Sveriges Natur tagit del av och som handlar om förhöjda stråldoser från slutförvaret av kärnavfall. Det anser Ansi Gerhardsson från Strålsäkerhetsmyndigheten.
SD avgör palmoljestriden
Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till att skjuta upp omklassificeringen av palmoljeprodukten PFAD. Det innebär att förslaget får majoritet i riksdagen och att beslutet som skulle sätta stopp för inblandning av den omstridda ingrediensen i biodiesel skjuts upp.
Fel fråga att gå emot regering i? Drabbar också biogasen, det mest närproducerade bränsle vi har. @rickardnordin @AnnaGrauers
— Björn F. Möller (@MollerBF) 18 oktober 2017
PR-byrån Westander, Alliansen och SD ser till att palmolja ska fortsätta användas i biodiesel. https://t.co/hC99IoY7o4
— Natursidan.se (@Natursidan) 18 oktober 2017
Debatt: ”Vi måste använda skogen på ett hållbart sätt”
Oavsett om vi bor i stad eller på landsbygd berör skogen oss. Vi vill alla se skogens roll i en hållbar utveckling, men vägen dit skiljer sig åt och åsikterna går isär. Hur kan skogen hjälpa oss att stanna inom planetens ramar?
Snart släpps förslag till skogliga värdetrakter för hela Sverige på Miljödataportalen. Dessa ytor omfattar drygt 77% av samtliga kända skogliga värdekärnor (både inom och utanför områden med formellt skydd) i Sverige.
— Mattias Bovin (@mattiasbovin) 18 oktober 2017
Ministrarnas klimatmål blir lätta att nå
När alla lättnader räknas in krävs det få ytterligare åtgärder för att EU ska nå sina klimatmål utanför utsläppshandeln, om ministrarna i EU får bestämma.
Gränsvärden för strålning ska skydda kommande generationer
Riskdosen för strålningen från slutförvaret utgår från hänsyn till kommande generationer och att vi fortfarande vet alldeles för lite om risken med låga stråldoser.