
Inför Naturskyddsföreningens riksstämma föreslår en medlem protester utanför riksdagen. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Vill organisera protester utanför riksdagen
När Naturskyddsföreningen samlar sig för riksstämma i juni i år ligger 67 motioner på bordet. Skogen får mest utrymme, men frågan om hur medlemmar ska agera på gator och torg liksom hur föreningen ska vara organiserad och hantera konsekvenserna av den gröna omställningen engagerar också.
Naturskyddsföreningen bör samla andra intresseorganisationer för att tillsammans organisera positiva traktorprotester utanför riksdagen inför budgetpresentationen. Det är ett av förslagen bland de 67 motioner som kommit in till Naturskyddsföreningens riksstämma 13-15 juni, i Gävle.
Intentionen med motionen om bondeprotester återkommer i en annan motion som tycker att Naturskyddsföreningen ska synas mer på gator och torg. Motionären vill att förslag ska utarbetas för att göra manifestationerna mer spektakulära och tycker att föreningen borde öppna för lokala kretsar att kunna ägna sig åt fredlig civil olydnad.
Det senare har Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall redan avfärdat.
– Om vi själva ska ägna oss åt civil olydnad? Det tycker jag inte, har hon tidigare kommenterat en annan motion på samma tema i Sveriges Natur.
Flest motioner om skogen
Även om det tas upp i tre motioner är frågan om hur föreningen ska synas och höras mer i offentligheten långt ifrån det vanligaste ämnet i motionsskörden. Skogsfrågorna tas upp i åtta motioner.
Flera motioner vill se ett ökat arbete för att få stopp för kalhyggesbruk i svenska skogar. Så ska bland annat ske genom att Naturskyddsföreningen skaffar sig mer inflytande i Skogssällskapet och ökar trycket på statliga Sveaskog och Fastighetsverket för att ta mer ansvar för ett hållbart skogsbruk.
Naturskyddsföreningens rikskansli föreslås även anställa en nationell skogssamordnare. En genomgång av alla motioner visar att det lämnats in förslag om sammanlagt 5,5 nya tjänster finansierade av riksföreningen. Utöver en skogssamordnare handlar förslagen om tre nya talespersoner, en miljöjurist på regionkansliet i Norrbotten och en halv tjänst som verksamhetsutvecklare.
Läs också: Naturskyddsföreningen avslutar skolverksamhet
Läs också: Konsulter tar över Naturskyddsföreningens telemarketing
Det behövs mer resurser i norra Sverige
Länsförbundet i Norrbotten uttrycker i två motioner att de inte har resurser nog för att hantera de många ärenden som uppkommer i och med den gröna omställningen. Tillsammans med flera av regionens kretsar uttrycker de en frustration.
”Industrins klimatomställning leder till att exploateringarna och mängden ärenden aldrig verkar minska; antalet gruvor, vindkraftsanläggningar och skogsavverkningar tar aldrig slut och inte heller mängden överklaganden med eventuella efterföljande domstolsförhandlingar”, skriver de.
– Vi hade hört att alla regionkanslier skulle få en verksamhetsutvecklare på halvtid, utom i Västerbotten och Norrbotten. Det ska tydligen bygga på medlemsantal, men det är inte mindre att göra och färre antal ärenden bara för att befolkningen är mindre. Man kan ju vända på det och säga att där det finns fler medlemmar kanske det också finns fler som kan hjälpa till. Att vi efterfrågar en miljöjurist beror på att vi har upplevt att vi inte fått det stöd vi skulle behöva från rikskansliets jurister, men när vi lämnat in motionen hörde de av sig, säger Marie Persson.
Återbäring av föreningens intäkter åter i fokus
Att Naturskyddsföreningen skulle anställa 5,5 personer för nya tjänster är osannolikt. Rikskansliet genomgår just nu den största omorganisationen på många år, 12 miljoner kronor ska sparas och 17 tjänster har varslats, vilket Sveriges Natur tidigare har rapporterat om.
Flera av föreningens länsförbund har i och med omorganisationen uttryckt en frustration till Sveriges Natur. Hur föreningens resurser fördelas är en återkommande fråga på tidigare riksstämmor och inför årets stämma tas frågan upp på ett eller annat sätt i sju motioner.
Läs också: Förslag till ökat stöd för lokalt föreningsarbete
Vill utreda Naturskyddsföreningens organisation
Bland annat föreslås det att rikskansliets verksamhet och effektivitet bör utvärderas och att det ska tillställas en organisationsutredning av hela föreningen från styrelse och rikskansli till kretsar och aktionsgrupper. I ytterligare en motion föreslår medlemmar att det ska skapas utskott som kan öka samarbetet mellan föreningens riksstyrelse, rikskansli, länsförbund och kretsar i vissa frågor .
Den motion med bredast stöd av motionärer är ett förslag om att skapa en jaktvårdsorganisation. Fyra länsförbund och 29 kretsar med geografisk spridning över hela landet vill att Naturskyddsföreningen tillsammans med andra naturvårdsorganisationer bildar en jaktvårdsorganisation ”som motröst mot dagens organisationer där nöjet att jaga prioriteras före behovet och etiken för de arter som vi delar vår jord och natur med”.
Vårda vilda djur i stället för mer jakt
Enligt länsförbunden och kretsarna bakom motionen tillfaller ”i dag cirka 50 miljoner kronor från viltvårdsfonden jägarorganisationerna där naturvårdsorganisationerna sedan några år inte anses behöriga då de inte bedriver jakt. En del av dessa pengar går till jägarorganisationernas mål om utökad jakt i stället för att vårda det vilda och den biologiska mångfalden med fungerande ekosystem”.
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall tycker motionen är intressant, men säger också att beslutet om föreningen borde prioritera arbete med att organisera en ny jaktvårdsorganisation ligger på riksstämmans bord.
– Jag undrar om inte en sådan organisation bäst skapas av gräsrötter, alltså jägare med högt naturvårdsfokus, snarare än av tjänstepersoner på kansliet. Om stämman avslår motionen och prioriterar vårt nuvarande fokus inom jakt och artbevarande så finns det däremot ingen motsättning att de som skrivit under motionen bildar en organisation som föreningen sedan kan samarbeta med, säger Beatrice Rindevall.
Läs mer om riksstämman 2025:
Vill se tydligare stöd för fredlig civil olydnadKritik mot Naturskyddsföreningens besparingsförslag