Annons

Oklart hur återställning av naturen ska finansieras

När EU:s ministerråd klubbade igenom naturrestaureringslagen den 17 juni jublade miljörörelsen, men kanske korkades champagnen upp för tidigt. Många frågor är fortfarande olösta, inte minst finansieringen.

Naturvård på paus

Inför vårändringsbudgeten skrev regeringen att ”resurserna för skötsel av värdefull natur ska stärkas med 30 miljoner kronor under 2024”. Men under Tidöregeringens tid har naturvårdsanslaget i själva verket minskat med hela 900 miljoner kronor.

Analys: Stora skillnader på utsläppsutvecklingen i EU och Sverige

Höga bränslepriser och mer sol och vind har gjort att industrins utsläpp minskade med  över 16 procent under 2023, vilket är en rekordstor minskning. Också i Sverige har utsläppen minskat men i en betydligt mindre omfattning. Fredrik Lundberg analyserar utvecklingen.

CCS – en svårfångad lösning

Medan sol- och vindkraft och energieffektivisering minskar klimatutsläppen med miljarder ton per år, har koldioxidlagring (CCS) inte levererat och står inför stora utmaningar. Satsningarna är för sena, för dyra, för små och inom allt för udda nischer.

Naturvård hotas av specialister

Naturvårdspolitiken har under lång tid, oavsett regering, varit en rätt spretig historia. Det saknas en övergripande vision för vad man vill åstadkomma och insatserna utvärderas sällan. Hur ska naturen egentligen skötas och vem ska göra jobbet?

Stadens roll för klimatet

Städerna behöver ta på sig en nyckelroll i kampen om att minska världens utsläpp. En väg mot målet är ett radikalt nytänk kring energi och transporter.

Hotat liv under marken

Mark är en begränsad naturresurs som är av stor betydelse för framtiden, inte bara med avseende på produktion av råvaror för livsmedel utan också för energi. Förlorad biologisk mångfald i jorden är svår att återställa. Därför är det viktigt att följa upp förändringar genom miljöövervakning.

Stämmer staten för bristande klimatpolitik

Analys Fredag 25 november lämnar ungdomsgruppen Aurora in sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. De är en del i en rörelse världen över där klimatpolitiken börjat ta plats även i domstolarna. Sveriges Natur reder ut de juridiska verktygen.

Tufft läge inför COP27

Nya nyckelspelare, gamla knäckfrågor och ett värdland som tystar miljöaktivister. Sveriges Natur tar tempen inför klimattoppmötet i Sharm el-Sheikh.