Annons

Svalbard i fokus för global förändring

Det lilla samhället Longyearbyen på Svalbard blir en brännpunkt för klimatförändring, hållbarhet och globala migrationsfrågor i filmen The Visitors. Vid svenska premiären på dokumentärfestivalen Tempo berättade regissören Veronika Lišková om arbetet.

Öppet hav mötte Arktisforskarna

I snart 30 år har Arktisforskarna Jacqueline Grebmeier och Lee Cooper besökt Bering- och Chukchi-havet utanför Alaska. Vid en tid på säsongen då isbrytande fartyg vanligtvis krävs för att ta sig fram, fann forskarna istället öppet vatten och ett ovanligt aktivt ekosystem.

Brist på maskar påverkar växtligheten i Arktis

De är mäktigare än klimatförändringar och gödsel. I alla fall när det gäller hur mycket de påverkar växtligheten. Ny forskning visar att det är just bristen på maskar som gör att det inte växer särskilt mycket i arktiska miljöer.

Forskare larmar: Arktis inte längre en kolsänka

De arktiska områdena har under årtusenden lagrat stora mänger kol i marken. Men permafrostområdena går mot ett skifte. Nu avger områdena i Arktis mer kol till atmosfären än vad växtligheten tar upp, visar en ny internationell studie.

Ny FN-rapport: Temperaturen i Arktis kommer fortsätta stiga

Även om vi når ambitionerna för 1,5-gradersmålet kommer temperaturerna i Arktis att fortsätta stiga. År 2050 kommer temperaturerna att ha stigit med tre till fem grader. År 2090 kommer Arktis att vara upp till nio grader varmare. Det slår en ny FN-rapport fast.

Arktis sjöar ruvar på uråldrig koldioxid

Ny forskning visar att miljontals arktiska sjöar inte släpper ut lika mycket metangas som man tidigare trott. Anledningen kan vara variationer i det arktiska landskapet.

Smältande jordar påverkar uppvärmningen mer än man trott

Motsvarande en tiondel av mänsklighetens utsläpp fattas vid beräkningar av klimatutsläppen. Tidigast i nästa rapport från FN:s klimatpanel förväntas den okända tiondelen inkluderas.
– Detta påverkar hur mycket mer vi kan släppa ut för att låsa utsläppen vid 1,5 graders uppvärmning, säger Gustaf Hugelius, forskare vid Stockholms Universitet till Sveriges Natur.

November rekordvarm i Arktis

I november slogs nya temperatur- och isrekord i Arktis, visar ny siffor från det amerikanska snö och isdatacentret. Aldrig tidigare har det funnits så lite is eller varit så varmt så här års. Rekordvärmen har fortsatt in i december.

Isen smälter snabbt i Arktis

Den snabba isavsmältningen i Arktis syns tydligt i bilder som Hans Strand tagit på Grönland och Svalbard. Den gångna vintern rapporterade forskarna om temperaturer på sex-sju grader över det normala.