Annons

Vargen får sämre skydd

Vargens skyddsstatus har ändrats från strikt skyddad till enbart skyddad i den så kallade Bernkonventionen, ändringen innebär en öppning för att det kan bli lättare att jaga varg i EU. ”Ett betydande bakslag för arbetet mot artkrisen”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.

Strandängar fick nytt liv

Det gamla skärgårdslandskapet har återuppstått i det nya naturreservatet Grötö Knöten. För Boel Lanne och Öckerökretsen är det en arbetsseger som tagit många år.

Slumpmässigt möte med mård blev vinnarbild

Vinnaren i Sveriges Naturs fototävling 2024, Joakim Öhrn, fotograferade egentligen en törnskata med ungar när det prasslade i körbärsträdet bakom honom. Där satt en skogsmård och åt bär. En vinnarbild blev till.

”Sveriges regering måste skydda de mest utsatta”

Debatt När klimatförändringar riskerar människors liv och hälsa är det avgörande att inkludera mänskliga rättigheter i miljöpolitiken, men i stället skär Sveriges regering ner på klimat- och biståndsfinansiering. Så låt klimatmötet COP29 bli en vändpunkt där vi höjer ribban, skriver företrädare för Fonden för Mänskliga Rättigheter.

Stökigt slut på FN-möte om biologisk mångfald

Frågan om hur arbetet med att rädda världens många utdöende arter ska finansieras kunde inte lösas vid FN:s möte om biologisk mångfald, COP16. Deltagarna lämnade mötet på övertid och förhandlingarna ska återupptas nästa år.

Civilsamhället vill se tuffare krav på COP16

Företrädare för civilsamhället på FN-mötet för biologisk mångfald, COP16, varnar för bristande politiskt engagemang, utbredd korruption och byråkrati. De vill se bindande mål och ökad transparens för pengar till skydd av biologisk mångfald.

Sverige på efterkälken inför FN-möte om biologisk mångfald

När Sverige reser till FN:s möte om biologisk mångfald, COP16, kommer man utan någon nationell handlingsplan eller strategi. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) får kritik för att hon inte kan leva upp till ett två år gammalt löfte.

Nya fiskekvoter: ”en katastrof för Östersjön”

I veckan beslutade EU om nya fiskekvoter för Östersjön nästa år. Trots larm om att fiskebestånden är nära kollaps kommer dubbelt så stora fiskekvoter av sill och strömming att tillåtas. Naturskyddsföreningen beskriver beslutet som en katastrof.

Vilda ryggradsdjur försvinner i rasande takt

Bestånden av fåglar, däggdjur, groddjur, reptiler och fiskararter har i genomsnitt minskat med 73 procent sedan 1970. Det framgår av Världsnaturfonden WWF:s Living planet report 2024.  Ohållbara matsystem pekas ut som huvudorsak.

Tuff kritik mot Svenska kyrkans skogsförvaltning

Svenska kyrkan måste omgående ta större ansvar för skogens biologiska mångfald och klimatanpassning. Som landets femte största skogsägare räcker det inte med att bara uppfylla lagstadgade minimikrav för skydd av miljön. Det är en av slutsatserna i en ny utredning om Svenska kyrkans skogsbruk.