Annons

”Fler behöver ta ställning för naturen”

Debatt En mindre skara svenskar utmålar vargen som roten till allt ont och ett hot mot livet på landsbygden. Samtidigt registreras mycket få vargattacker på får och inga alls på människor. Fler måste stå upp för naturen om vi inte ska förlora såväl vargen som andra arter, skriver debattören Misha Istratov.

På en vecka har 22 av 30 vargar skjutits i Sverige

För en vecka sedan inleddes årets vargjakt som pågår i fem revir som längst till 15 februari. Totalt får 30 vargar skjutas. Sveriges Natur ringde Isak Isaksson, biolog och sakkunnig på Naturskyddsföreningen, för att höra vad föreningen tycker om vargjakten.

Enveten kamp mot torvbrytning i Grimsås

På en mosse bara några hundra meter från Grimsås bryter det finska företaget Neova torv. Naturskyddsföreningen i Tranemo har gjort allt i sin makt för att stoppa verksamheten och skydda hotade naturvärden, men inget tycks hjälpa.

Vargen får sämre skydd

Vargens skyddsstatus har ändrats från strikt skyddad till enbart skyddad i den så kallade Bernkonventionen, ändringen innebär en öppning för att det kan bli lättare att jaga varg i EU. ”Ett betydande bakslag för arbetet mot artkrisen”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.

Strandängar fick nytt liv

Det gamla skärgårdslandskapet har återuppstått i det nya naturreservatet Grötö Knöten. För Boel Lanne och Öckerökretsen är det en arbetsseger som tagit många år.

Slumpmässigt möte med mård blev vinnarbild

Vinnaren i Sveriges Naturs fototävling 2024, Joakim Öhrn, fotograferade egentligen en törnskata med ungar när det prasslade i körbärsträdet bakom honom. Där satt en skogsmård och åt bär. En vinnarbild blev till.

”Sveriges regering måste skydda de mest utsatta”

Debatt När klimatförändringar riskerar människors liv och hälsa är det avgörande att inkludera mänskliga rättigheter i miljöpolitiken, men i stället skär Sveriges regering ner på klimat- och biståndsfinansiering. Så låt klimatmötet COP29 bli en vändpunkt där vi höjer ribban, skriver företrädare för Fonden för Mänskliga Rättigheter.

Stökigt slut på FN-möte om biologisk mångfald

Frågan om hur arbetet med att rädda världens många utdöende arter ska finansieras kunde inte lösas vid FN:s möte om biologisk mångfald, COP16. Deltagarna lämnade mötet på övertid och förhandlingarna ska återupptas nästa år.

Civilsamhället vill se tuffare krav på COP16

Företrädare för civilsamhället på FN-mötet för biologisk mångfald, COP16, varnar för bristande politiskt engagemang, utbredd korruption och byråkrati. De vill se bindande mål och ökad transparens för pengar till skydd av biologisk mångfald.