Annons

Nystart för resa till orkidéernas ö

Tillsammans med Nationalparksresor har Sveriges Natur återupplivat Naturskyddsföreningens Orkidéresa till Gotland. Tidningens reporter följde med när deltagarna räknade in 26 olika orkidéer runt om på ön, med avslutning vid Stora Karlsös myllrande fågelberg.

”Bivänligt” kan hota bin

I ett omfattande test har Naturskyddsföreningen hittat gifter i 53 av 54 krukväxter och 36 av 68 fröpaket i svensk blomsterhandel. Märkningen ”Från Sverige” visade sig också vara fel.

Växternas kamp för överlevnad

I boken och fotoutställningen Flora supersum skildras sensommarens och höstens fröspridning. Det handlar om växternas strid om vilka som ska lyckas resa sig igen till nästa vår.

De åker snålskjuts på andras rötter

Ordet parasit leder tankarna till fästingar och andra sjaskiga typer, men även bland de ljuvaste rosableka skönheter kan det dölja sig en utsugare. Många växter har hittat sätt att tjuvkoppla systemet och sno sitt levebröd från andra.

Slåtter bland betongen

Fler och fler bostadsbolag och parkförvaltningar plockar upp lien. Den kan förvandla gröna gräsremsor till blommande, surrande oaser – särskilt i händerna på slåtterkunniga, som det kan finnas oväntat många av, visade det sig under en slåtterdag i Borås.

Mingelparty fixar pollineringen

Nu har det stora mingelpartyt börjat för alla som lever av ­blommornas förfriskningar – nektar och pollen. Många av gästerna gör livsavgörande gentjänster åt blommorna, och det gäller inte bara bin och humlor.

Bin behöver blommor

I Sverige finns drygt 300 arter av vildbin, alla med olika personligheter. Många av dem lider akut brist på mat och bostäder.

Midsommarkransen som vilda bin älskar

Knappt en procent av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan finns kvar i dag. Orsaken är det förändrade jordbruks­landskapet. I takt med att ängsmarkerna håller på att försvinna ökar ­problemen för vilda bin och andra pollinatörer.