Annons

”Sveriges regering måste skydda de mest utsatta”

Debatt När klimatförändringar riskerar människors liv och hälsa är det avgörande att inkludera mänskliga rättigheter i miljöpolitiken, men i stället skär Sveriges regering ner på klimat- och biståndsfinansiering. Så låt klimatmötet COP29 bli en vändpunkt där vi höjer ribban, skriver företrädare för Fonden för Mänskliga Rättigheter.

Stökigt slut på FN-möte om biologisk mångfald

Frågan om hur arbetet med att rädda världens många utdöende arter ska finansieras kunde inte lösas vid FN:s möte om biologisk mångfald, COP16. Deltagarna lämnade mötet på övertid och förhandlingarna ska återupptas nästa år.

Civilsamhället vill se tuffare krav på COP16

Företrädare för civilsamhället på FN-mötet för biologisk mångfald, COP16, varnar för bristande politiskt engagemang, utbredd korruption och byråkrati. De vill se bindande mål och ökad transparens för pengar till skydd av biologisk mångfald.

Sverige på efterkälken inför FN-möte om biologisk mångfald

När Sverige reser till FN:s möte om biologisk mångfald, COP16, kommer man utan någon nationell handlingsplan eller strategi. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) får kritik för att hon inte kan leva upp till ett två år gammalt löfte.

Plan för naturen

Opinion Biologisk mångfald är en förutsättning för människors hälsa och välmående såväl som för samhällets förmåga att motverka klimatförändringarnas effekter. Trots det fortsätter vi misslyckas med att skydda den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och ordförande Beatrice Rindevall vill se förändring.