Flygekorren – finska skogens panda
Finländska skogar är förvillande lika de svenska, men bebos av sagodjur. Sveriges Natur fick följa med på ringmärkning av barrskogens panda, eller flygekorren, som på grund av skogsbruket blir allt sällsyntare.
Finländska skogar är förvillande lika de svenska, men bebos av sagodjur. Sveriges Natur fick följa med på ringmärkning av barrskogens panda, eller flygekorren, som på grund av skogsbruket blir allt sällsyntare.
Bestånden av fåglar, däggdjur, groddjur, reptiler och fiskararter har i genomsnitt minskat med 73 procent sedan 1970. Det framgår av Världsnaturfonden WWF:s Living planet report 2024. Ohållbara matsystem pekas ut som huvudorsak.
Grävlingar har de flesta sett men när såg du senast en hermelin? Trots att mårddjuren är vår största rovdjursgrupp är många av dem doldisar.
För att uppfylla drömmen om att få se och lära sig mer om vilda djur krävs inte alltid en lång resa. Det finns många spännande arter att upptäcka på närmare håll, bara man vet var man ska leta.
Bävrarna blir allt fler. Men är de ett hot mot mångfalden eller en förutsättning för den? Sveriges Natur undersöker saken på en bäversafari i Färnebofjärdens nationalpark.
Naturvårdsverket vill tillåta viss jakt med pilbåge, men Naturskyddsföreningen och flera djurskyddsorganisationer protesterar mot förslaget eftersom det kan leda till ökat lidande. SLU:s vetenskapliga råd för djurskydd anser att pilbågsjakt medför risker för djurvälfärd och efterlyser mer forskning.
När marken blir lerig eller snötäckt syns spår av hjortdjuren nästan överallt. Rådjur och älgar är en självklar del av landskapet, men så har det inte alltid varit.
Får som söker skydd bakom en traktor, nyfikna grisar, rävar och ekorrar och en hungrig hackspettsunge som får middag. Vi efterlyste läsarnas egna bilder av oväntade djurmöten i samband med bildreportaget av Fatima Boukarchid i nummer 3 2019.
På drygt 40 år har människans påverkan minskat bestånden av vilda ryggradsdjur med 60 procent. Den dramatiska slutsatsen drar WWF:s internationella forskningsrapport Living Planet Report 2018. En ny Sifo-undersökning visar att svenskar underskattar hoten mot biologisk mångfald, trots att forskarna varnat i decennier.
Oftast är de bara ett vimsigt vingfladder i nattmörkret. Men vintertid kan man skåda fladdermöss på nära håll. En jordkällare i gott skick är det perfekta hänget.