Sällsynt avställning av reaktor i Forsmark
Två av Forsmarks tre reaktorer står stilla. En på grund av sprickor och nu senast en för att den inte behövs. Forsmark 2 är inte lönsam just nu.
Två av Forsmarks tre reaktorer står stilla. En på grund av sprickor och nu senast en för att den inte behövs. Forsmark 2 är inte lönsam just nu.
Den är i genomsnitt försenad med tio år, enormt dyr och har hittills levererat långt ifrån utlovat. Det handlar om den europeiska tryckvattenreaktorn EPR, av intresse för framtida svensk kärnkraft.
Världens kärnkraft blir allt äldre och de flesta av dagens kärnkraftreaktorer klarar inte de krav som gäller för nya reaktorer. Det sade Mycle Schneider vid presentationen av sin årsrapport om statusen för kärnkraftsindustrin världen över.
Höga bränslepriser och mer sol och vind har gjort att industrins utsläpp minskade med över 16 procent under 2023, vilket är en rekordstor minskning. Också i Sverige har utsläppen minskat men i en betydligt mindre omfattning. Fredrik Lundberg analyserar utvecklingen.
Efter Fukushima-olyckan 2011 slog det japanska parlamentet fast att en av orsakerna till katastrofen var den allt för tama kärnkraftsinspektionen. Den av näringsdepartementet kontrollerade inspektionen ersattes av en ny under miljödepartementet. I Sverige har den nya regeringen gjort tvärtom.
Naturskyddsföreningen vill stoppa 13 projekt för havsbaserad vindkraft. Det framgår av ett positionspapper som publicerats av föreningen. Generalsekreterare Karin Lexén säger till Sveriges Natur att föreningen generellt är positiv till vindkraft.
Fossilgaseldade Öresundsverket i Malmö ska återstartas för en miljard kronor. Det är tänkt som en beredskapsåtgärd, men verket får också användas för kommersiell elproduktion vilket kan innebära mycket stora koldioxidutsläpp.
Världens koldioxidutsläpp fortsätter att öka, men den andel el som produceras med hjälp av sol och vind ökar stadigt och utgör nu 12 procent av den globala mixen. Kärnkraftens andel har minskat till 9 procent. Det framgår av den senaste årsstatistiken från organisationen Energy Institute.
Vattenfall vill bygga ut fyra kraftstationer i Norrlandsälvarna. Det är första gången på årtionden.
Om IT-sektorn var ett land skulle det vara den sjätte största energikonsumenten i världen. Ingen chockerande placering anser forskarna, men en snabb ökning kan ske framöver.