Annons

Sorgen över snön

”Snön är inte längre självklar. Den står på spel. Den utmanar oss.” Det skriver författaren Sverker Sörlin i sin nya bok Snö – en historia. Sveriges Natur publicerar ett utdrag ur kapitlet ”Snöångest”.

Ingen natur utan småkryp

Essä Vi bor på en planet som vimlar av insekter, det rör sig om biljontals individer. Men något håller på att hända med jordens insektssamhällen, och det borde oroa oss.

Krisens röda drottning

Essä Om de yttre omständigheterna ändras snabbt och dramatiskt, genom till exempel ett hot eller en kris, finns det inte längre något utrymme för framsteg. Inför hotet från klimatkrisen tycks mänskligheten, likt Alice i Spegellandet springa från Röda drottningen utan att komma någonstans.

Mardrömmens träd gulnar av värmen

Essä Martallen är inte en egen art utan en livsstil, själva arketypen för uthållighet och överlevnad – ända fram till den heta sommaren 2018. Jossi Qwiberg ser ett budskap i hällmarkernas vålnader.

Hönsen betalar priset för vår billiga mat

Kycklinguppfödningen ställer den industriella matproduktionen på sin spets, skriver etologen Per Jensen. Hönsen är smarta och har ett välutvecklat känsloliv som de inte får utlopp för i de stora ägg- och kycklingfabrikerna. De får betala priset för vår billiga mat.

Vårt ansvar för framtiden

Essä Varför blundar allt fler när klimathotet blivit större och kommit närmare? Forskaren Erik Westholm skriver om vårt personliga ansvar och en politik som vill göra oss till åskådare i stället för medaktörer.

Religion som vägvisare i klimatkrisen

Essä ”Vi håller fel saker för heliga”, skriver Eva-Lotta Hultén. Men kanske kan animismen, tron på en besjälad natur, bidra till en andlighet som hjälper oss att ställa om samhället.

Kan vi ändra vår kultur?

Essä Slutar vi såga av grenen vi sitter på när vi anar att vi kommer att falla? Filosofen Jonna Bornemark skriver om människans förutsättningar att klara av en nödvändig radikal kulturförändring.

Arter försvinner, ekonomspråket består

Essä Är det rationellt att känna sorg över en hotad liten fisk? Ekologiska ekonomen Lina Isacs skriver om ett inlärt språk som styr våra värderingar.

Att älska våtmarker

Essä Kampen mot våtmarkerna beskrevs som ett krig i nationalistisk anda. Svenskarna grävde och hackade i hundratals år. Bo Landin efterlyser en vattenrevolution för att återställa delar av det förlorade landskapet.